Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPREZ!

Nikad lošija i skuplja ponuda na tržištu rabljenih automobila

Foto: Audi
1/4
03.05.2022.
u 11:50

Kupci rabljenih vozila biraju između najograničenijih i najskupljih ponuda. Automobila nedostaje, manje se pozornosti obraća na stanje vozila. Rizik od kupnje lošeg auta veći je nego što je bio prije godinu ili dvije

Ruska invazija na susjednu Ukrajinu dovela je automobilsku industriju do goleme krize koju će biti jako teško riješiti. Tijekom posljednjih nekoliko godina tržišta rabljenih automobila suočila su se s problemima jer je kriza u vezi s nedostatkom poluvodiča ugrozila čitav lanac kupnje automobila. Činilo se da će se ove godine isporuke novih vozila vratiti na razine prije te krize. No, automobilska industrija suočena je s još većom krizom. Lanci opskrbe su oštećeni, iznimno je teško nabaviti dobar rabljeni auto, cijene svih automobila su nepredvidive, a ne pomaže ni rast cijena goriva.

Potražnja za rabljenim automobilima raste, ali kvalitetnih vozila nema. Jedan od glavnih razloga trenutačne situacije jest kriza na tržištu novih automobila, kažu iz CarVerticala, tvrtke koja nudi uslugu provjere povijesti vozila. Proizvođači ograničavaju proizvodnju vozila kako bi ona bila sporija, ali redovitija. To usporava i priljev na tržište rabljenih automobila. Vlasnici odgađaju prodaju svojih vozila ili se uopće ne rješavaju rabljenih automobila.

– Oni koji su zainteresirani za kupnju rabljenog automobila sada biraju između najograničenijih i najskupljih ponuda na tržištu. Trgovci rabljenim automobilima mogli bi kupovati baš sve što im je ponuđeno, a da pritom manje pozornosti obraćaju na stanje u kojem se automobil nalazi. Rizik od kupnje rabljenog auta u lošem stanju može biti mnogo veći nego što je bio prije godinu ili dvije – kaže Matas Buzelis te upozorava da je stoga još važnije provjeriti povijest rabljenog vozila za koje ste zainteresirani.

2021. godine cijene rabljenih automobila već su dosegle najvišu razinu svih vremena. Iako su se stabilizirale i čak počele padati pred kraj godine, ruska invazija na Ukrajinu stvorila je situaciju bez presedana na tržištu rabljenih vozila. Također, cijene goriva premašile su kritičnu granicu od dva eura po litri u mnogim europskim zemljama, što je ponukalo vozače da razmisle o promjeni dnevnih navika. 

– Zbog rasta cijena goriva neki će vozači manje putovati. Ljudi bi mogli smanjiti godišnju kilometražu svog vozila odabirom javnog prijevoza ili drugih dostupnih prijevoznih sredstava. Manje kilometara značilo bi manje nesreća, što bi dovelo do uštede u tekućim troškovima – kaže M. Buzelis. Time bi se smanjio broj vozila na cestama, ali bi se povećala i zainteresiranost za vozila s nižom potrošnjom goriva. To znači da bi vozila s dizelskim motorima mogla postati zanimljiva vozačima zbog nenadmašno niske potrošnje goriva na autocesti. Međutim, taj će trend biti prisutan samo u zemljama u kojima nema oporezivanja vozila s višim razinama emisija CO2.

VIDEO Pogledajte trenutak kada je automobil u blizini zagrebačkog okretišta Dubec upao u kanal

Komentara 1

IN
invazijaleptira
11:59 04.05.2022.

Ja sam mislio da zamenim auto nekim boljim, medjutim kad sam video cene odustao sam, dokle me sluzi ovaj moj dotle cu da vozim, posle prelazim na taksi ili autorent.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije