Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOŠE ZA OKOLIŠ

Nijemci daju prednost terencima: Ove godine registrirano više od milijun osobnih vozila te kategorije

autocesta
Foto: Borna Filic/PIXSELL/Ilustracija
1/3
11.12.2019.
u 14:49

U međuvremenu gotovo trećina novih registriranih osobnih vozila spada u ovu kategoriju. Stručnjaci smatraju da će trend pojačanog zanimanja za osobne terence biti nastavljen i u nastupajućem razdoblju.

Usprkos vodećoj ulozi Njemačke u borbi protiv klimatskih promjena, njemački vozači i dalje daju prednost neekološkim terencima i tzv. SUV vozilima tako da je 2019. po prvi put u jednoj godini u Njemačkoj registrirano više od milijun osobnih vozila ove kategorije.

"Već je krajem studenog zabilježena prijava 1,3 milijuna terenaca i tzv. SUV osobnih vozila. To je 18 posto više nego prošle godine“, priopćio je u srijedu Savezni ured za motorna vozila (KBA) u Flensburgu.

U međuvremenu gotovo trećina novih registriranih osobnih vozila spada u ovu kategoriju. Stručnjaci smatraju da će trend pojačanog zanimanja za osobne terence biti nastavljen i u nastupajućem razdoblju.

„Pojačano zanimanje za ovaj segment osobnih vozila će biti nastavljen i u nastupajućim godinama“, smatra Ferdinand Dudenhöffer, stručnjak za automobilsku industriju sa Sveučilišta Duisburg/Essen.

On smatra da bi udio terenaca i SUV-ja do 2025. mogao premašiti udio od 50 posto.

Dudenhoefer međutim, za razliku od Saveznog ureda za motorna vozila, u SUV ubraja i vozila poput Mini Countryman, koji karoserijom i konceptom podsjećaju na terence. Za KBA Mini Countryman spada u kategoriju malih osobnih vozila.

U svrhu ostvarivanja klimatskih ciljeva i nulte emisije CO2 do 2030. njemačka vlada između ostalog planira i subvencioniranje električnih osobnih vozila. Trenutno je svega 2,6 posto novoregistriranih osobnih vozila u Njemačkoj na električni pogon.

VIDEO: Na cesti u Dubravi otvorila se rupa duboka dva metra, upao auto, a vozač ozlijeđen

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije