Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBJEGNITE PROBLEME

Nije dobro ni pretjerivati: Dodavanje previše motornog ulja može dovesti do ozbiljnih oštećenja

Zagreb: Pregled vozila prije kretanja na ljetovanje
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/3
27.11.2022.
u 15:39

Mjerna šipka ima indikatore za maksimalnu i nisku razinu, a razina ulja trebala bi biti između svake oznake

Poznato je kako manjak ulja u motoru prije ili kasnije donosi probleme, no važno je znati kako s njime nije dobro ni pretjerivati. Naime, prema Eberhardu Langu iz TÜV SÜD-a, još uvijek postoji mit da dodavanje malo više ulja nego što pokazuje oznaka na mjernoj šipki ne može škoditi.

Kod prelijevanja, navodi Revija HAK, ulje ulazi u usisni trakt kroz ventilaciju kućišta radilice. Ulje može oštetiti katalizator, a u ekstremnim slučajevima, može dovesti i do potpunog oštećenja motora. 

Razinu ulja najbolje je provjeriti nakon otprilike tisuću kilometara, a ako je u označenom području mjerne šipke, stručnjak Lang navodi kako ne može biti nikakvih problema.

Kia je, također, objavila što se može dogoditi u slučaju pretjeranog dodavanja ulja. Riječ je o curenju ulja, mirisu paljevine motornog ulja, dimu iz motora, ispuštanju dima iz ispušne cijevi te čudnim zvukovima iz motora. 

Naime, mjerna šipka ima indikatore za maksimalnu i nisku razinu, a razina ulja trebala bi biti između svake oznake.

VIDEO Vlada produljila odluku o nižim trošarinama na energente, ali i smanjila cijenu lož ulja

Ključne riječi

Komentara 1

MT
makan tahi
16:42 27.11.2022.

jedino bitno niste napisali: previše ulja(koliko točno nitko ne kaže), izaziva prekomjerno pjenjenje što može izazvati preljevanje preko ventila za ventilaciju kućišta i do pada tlaka ulja zbog zraka u ulju što može dovesti do zaribavanja u najgorem slučaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije