Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIPREMA ZA LJETO

Ne može se auto bez kontrole voziti od jednog do drugog redovnog servisa

ljeto
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
01.06.2016.
u 09:24

Kočnice, gume, ulje, ovjes, rashladna tekućina, klimatizacijski uređaj... To je samo kraći popis elemenata koje na autu valja provjeriti

Redoviti servisni pregledi automobila – koje je proizvođač propisao u točno određenim vremenskim i kilometarskim intervalima te su uvjet za zadržavanje tvorničkog jamstva na (novi) automobil – nisu dovoljni da bi automobil ostao u ispravnom i sigurnom stanju. Automobil je, naime, skup više ili manje kompliciranih mehaničkih i elektroničkih sklopova. Njegovi se dijelovi korištenjem troše, a nije svejedno ni u kakvim se uvjetima automobil koristi.

Pojednostavljeno, ne može se automobil voziti od jednog do drugog obveznog servisa a da ga se između dva servisna intervala ne pogleda. Ruku vlasnika treba redovito osjetiti na gumama, na šipki za kontrolu razine ulja u motoru, na spremniku tekućine za pranje vjetrobranskog stakla. Ruku servisera pak traži više segmenata – od kočnica, amortizera, upravljačkog sklopa do akumulatora, sustava rashlađivanja i osvjetljenja.

Nije tajna da održavanje automobila košta i kad nema neplaniranih oštećenja i kvarova. No, angažirate li se malo, provjerite li aktualne ponude u ovlaštenim servisima, ali i u kvartovskim radionicama, puno ćete toga moći obaviti povoljnije, a neke kontrole nude se i besplatno.

Primjerice, u Opelovim ovlaštenim salonima za jednu će vam kunu obaviti vizualni pregled vozila u 24 točke. Slične preventivne preglede za simboličnu kunu svake godine nude i Volkswagen, Škoda, Seat, Audi, Hyundai... Prije nego što se uputite u servis, provjerite ipak je li u servisu za vaše vozilo trenutačno aktualna ‘akcija za kunu’. Ako nije, unaprijed pitajte za cijenu kako biste je mogli usporediti s drugim ponudama. Do 30. lipnja u ovlaštenim Citroen i DS servisima aktualan je popust od 10% na pregled klima-uređaja. Do kraja kolovoza za 299 kn u ovlaštenim servisima za Renaultova vozila nudi se pregled klima-uređaja, pregled stanja filtra putničkog prostora, ispitivanje tlaka rashladnog plina klima-uređaja i punjenje klima-uređaja rashladnim plinom. Za zamjenu filtra peludi u Opelovim se servisima nudi popust od 30%. Povoljnijih ponuda, dakle, ima.

Komentara 4

SE
Secli
12:47 01.06.2016.

Može,ak ne vozite auto stariji od 10 g ili ww.

BE
bembura
06:20 03.06.2016.

Vozim auto star 21 god kupio sam ga prije 11 imao je 190 000 km sad ima 350 000 km servisni interval ke 10 000 nikad nisam morao doljevati ulje niti bilo kakve druge tekučine troši 1l ulja na 10 000 km danas ljudi uopče ne misle svojom glavom nametnuto je nekakvo mišljenje da je normalno da moderni comon rail diesel motori troše litru ulja na tisuču dvije km te da rashladna tekučina s vremenom ishlapi litra ulja je nekih stotinjak kuna i to treba uzeti u obzir kad počne spika o štedljivosti uvijek kupujem vozilo oko 10g starosti i do 200000 km sa benzinskim motorom i nikad nisam ostao na cesti

SL
slatix
10:05 01.06.2016.

Jednu kunu pregled ali zato dosipavanje tekućina košta kao suho zlato.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije