Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GPS sustavi

Navigacija je postala dio standardne opreme vozača

gps
VL FOTO
15.12.2010.
u 08:31

Provjerite može li se karta nadograditi, koliko traje baterija, radi li navigacijski uređaj u tunelima

Prije nego što se uputite na skijanje, osim o lancima i zimskim gumama, razmislite i o navigaciji. Nekada luksuzan i skup komad opreme danas je normalan dio ponude svakog proizvođača automobila. Dostupnost GPS sustava povećana je toliko da njime raspolaže i gotovo svaki ozbiljniji smartphone. Ipak, kao i kod audioopreme, bolji izbor može se pronaći kod specijaliziranih trgovaca. Koje su prednosti samostojećih uređaja nad ostalima upitali smo Anu Čolić iz Navigo-sistema, uvoznika najpoznatijih GPS-ova marke Garmin.

– Prednosti takozvanih PND-a (Portable Navigation Devices) svakako su veličina zaslona, mogućnost zadavanja vlastitih postavki (najbrže vrijeme, najkraći put, vožnja izvan ceste i sl.), dodatne funkcije poput ecoRoutea za kontrolu potrošnje goriva, upozorenja na zagušenja u prometu koja izvrsno funkcioniraju u Europi, mogućnost posudbe uređaja u drugo vozilo,.. Svaka vožnja, a naročito ona na dužem putovanju, sigurno je ugodnija s navigacijskim uređajem nego s mobitelom. Cijena i dostupnost karata najveće su prednosti u odnosu na ugrađene uređaje.

U Hrvatskoj navigacijske uređaje nudi nekoliko proizvođača, a ponuda je iznimno bogata. Kod kupnje treba pripaziti na nekoliko stvari. Kako preciznost samog uređaja više nije upitna, jer današnji GPS sustav dopušta toleranciju od samo jednog metra, presudna u upotrebljivosti je karta koja dolazi s uređajem. Obično jedan proizvođač nudi jednu vrstu karata, poput Garmina, koji sa svojim uređajima nudi AdriaRoute. Dobra karta je ona koja je najtočnija, ima najviše podataka i redovite nadogradnje. Nadogradnja samog sustava najvažnija je u smislu pravilnog funkcioniranja. Dodatne funkcije obično su već dostupne kod različitih modela. Većina uređaja dopušta i označavanje restorana ili turističkih odredišta uz odabranu rutu – kaže Ana Čolić iz Navigo-sistema. Zaslon na dodir je zapravo već standard za sve takve uređaje.

Svi novi navigacijski uređaji imaju zaslon u boji, ali bitna je i dijagonala ekrana na uređaju. Logično, čim veći tim bolji. Za glasovno navođenje više se uglavnom ni ne pita, ono se podrazumijeva, ali treba obratiti pozornost na trajanje baterije. Iako se navigacija uključuje u naponski utor u vozilu, GPS je koristan i kad izađete iz automobila, pa je poželjno da je što neovisniji. Najbolje je ako baterija može izdržati četiri sata prije novog punjenja. Mnogi će zanemariti način na koji se GPS postavlja u kabinu, prije svega je li kompatibilan s vašim automobilom. Provjerite i hoće li uređaj raditi u tunelima, na mostovima i u podvožnjacima. Na tržištu ćete pronaći i jedinice koje se ugrađuju u armaturu, a u novije vrijeme i mobilne telefone, većinom smartphone, koji ipak ne mogu zamijeniti specijalizirani uređaj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije