Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOZI EKO 2020.

Naučili kako voziti uz manju potrošnju goriva i osvojili nagrade

Vozi Eko 2020.
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/19
31.08.2020.
u 12:04

Održano peto izdanje Večernjakove Vozi Eko 2020. utrke kod Westgatea

Na odredište stići brzo, sigurno i poštujući prometne propise, ali sa što manjom potrošnjom goriva. Težnja je ovo svakog vozača i ljubitelja limenih ljubimaca, a upravo to je bio i krajnji cilj petog izdanja Večernjakove utrke Vozi eko 2020. koja se proteklog vikenda održala na asfaltu oko trgovačkog centra Westgate Shopping City. Tim se projektom, koji su podržale Hrvatske autoceste (HAC), Hrvatska elektroprivreda (HEP), Centar za vozila Hrvatske (CVH) i Renault, naime, želi povećati sigurnost u vožnji, smanjiti negativan utjecaj na okoliš i potrošnju goriva te povećati društvenu odgovornost u prometu.

Za svakoga ponešto

Deset natjecatelja podvrgnulo se izazovu te pokazalo svoje vozačko umijeće, a tri prvoplasirana osvojila su bogate i vrijedne nagrade. Dakle, najprije je svatko od njih imao priliku okušati se po poligonu na nekoliko minuta i to u novom malom električnom automobilu, Renault Zoe.

Vozače je ugodno iznenadila udobnost i tišina rada automobila, dok su neki prvi put imali priliku voziti automatik. Mjerilo se vrijeme, a za svaki srušeni čunjić davali su se kazneni bodovi.

Po poligonu su natjecatelji vozili električni automobil Renault Zoe
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Nakon probnog testa uslijedila je oko 5,5 kilometara duga vožnja oko Westgatea, koja je trajala desetak minuta, u Renault Cliju LPG. Mjerenje potrošnje goriva i spretnosti vozača provodio je i ocjenjivao certificirani stručnjak, odnosno Ivan Cvetković iz tvrtke Ekomobilis.

Oko Westgatea se vozio Renault Clio
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Prvo je mjesto s potrošnjom od 5,87 litara na sto kilometara osvojio 62-godišnji Darko Slanac iz Zagreba, koji je bio zapanjen novim iskustvom, a pobjedi se, dakako, nije nadao. Na poligonu je prema rezultatima bio tek peti.

U njegove je pobjedničke ruke predan tablet, ENC uređaj u vrijednosti od 882 kune te godišnja pretplata na Večernji list.

Prvoplasirani je nagrađen tabletom, ENC uređajem Hrvatskih autocesta (HAC) i godišnjom pretplatom na Večernji list
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

- Bilo je ovo jako poučno i iznimno vrijedno iskustvo. Vozim već četiri desetljeća i nikad nisam imao priliku nešto ovakvo doživjeti. Na poligonu sam pak posljednji put vozio dok sam išao u autoškolu prije puno previše vremena - našalio se na svoj račun Slanac, dodajući će se iduće godine zasigurno opet prijaviti za utrku. S njim su se složili i Branimir Bradarić te Zdenko Jerabek, drugoplasirani i trećeplasirani vozač.


- Bilo je odlično i ugodno smo iznenađeni što električnim automobilima, što cjelokupnim događajem. Vidimo se sigurno opet i iduće godine. - zaključuje Bradić, koji je za svoj rezultat - 6,21 litru potrošnje, osvojio tablet, ENC uređaj u vrijednosti od 555 kuna te pola godine pretplate Večernjaka. Jerabek je, također, dobio tablet, ENC uređaj nadoplaćen s 333 kune te svaki dan u iduća tri mjeseca dostavu novina na kućni prag, a od svojeg je konkurenta potrošio svega 0,08 litara više.

Osim same utrke te popratnih aktivnosti u kojima su imali priliku uživati, posjetitelji su mogli usput i besplatno pregledati svoje vozilo kod Centra za vozila Hrvatske, a u tamošnjoj autopraonici Kobid i besplatno ga „ulickati“.

- Najvažniji dijelovi za provjeru su volan, gume i kočnice, a kompletan check-up traje svega pola sata - kažu Kristijan Belobrajdić i Luka Friganović iz CVH.

Besplatan tehnički pregled vozila omogućio je Centar za vozila Hrvatske (CVH)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Pokraj njih „utaborili“ su se i policijski službenici iz policijskih postaja Zaprešić i Lučko koji su se pobrinuli posjetitelje naučiti, a neke samo podsjetiti na sigurnost i pravilno ponašanje naugroženijih sudionika u prometu, pješaka i biciklista.

Djevojke iz Baby Centra pokazale su kako pravilno namjestiti autosjedalicu u vozilu, dok je ekipa iz Maskote.hr na dječjem poligonu i u sklopu radionica animirala najmlađe.


- I djeca mogu se okušati u vožnji mini električnog automobila, ali i u sklopu kreativne radionice izraditi svoj vlastiti od ekomaterijala, odnosno onih koje možemo reciklirati - objašnjava Tomislav Meić.

Izložili i oldtajmere


O svakodnevnoj se sigurnosti, osim policije, brinu i vatrogasci, a oni iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zaprešić zainteresiranima su pokazivali malo navalno vozilo te opremu poput brentača i cijevi. Svoju je vatrogasnu spremu, poput čizama i odijela, izložila i tvrtka Drakon.


- U svakom je automobilu iznimno važno imati vatrogasni aparat jer današnja vozila imaju jako puno elektronike i plastike te u njima lako izbije i proširi se požar - navode vatrogasci iz DVD-a Zaprešić.


One starije verzije automobila, iz sedamdesetih i devedesetih, ipak su nešto manje „plastične“, a takve je oldtajmere upravo izložio Valentino Valjak, vlasnik Muzeja automobila Budicki.

Atmosferu je zagrijao motoristički nastup Dejana Špoljara
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Najveća atrakcija bila je legendarna trokolica identična vozilu braće Trotter iz omiljene britanske serije „Mućke“. Moderator Ognjen Golubić vodio nas je kroz etape utrke, a cjelokupnu je atmosferu glazbenom podlogom zagrijala ekipa iz tvrtke GoDJi. Temperatura se na zaprešićkom asfaltu podigla i motorističkim nastupom Dejana Špoljara iz Jablanovca, koji se bavi moto stuntom proteklih 15 godina. Akrobacije koje su zadivile publiku izveo je na Yamahi. Prije nekoliko godina javnosti je bio poznat kao polufinalist Supertalenta, a u tandemu dolazi s asistentom Dominikom Tomašecom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije