Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lopovi sve poduzetniji

Narudžbe za krađu auta putem WhatsAppa

WhatsApp
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/3
11.12.2019.
u 12:54

– Oni sastavljaju i dijele “šoping liste“ marki i modela kako bi vozila mogla biti ukradena po narudžbi - rekao je pružatelj inteligentnih tehnologija zaštite i upravljanja vozilima za automobilsku i osiguravajuću industriju

Nisu WhatsApp grupe na svjetski poznatoj aplikaciji za dopisivanje popularne samo kod nezadovoljnih političara u HDZ-u, već su, otkriva britanski Newspress, sredstvo kojim se služe i kradljivci automobila.

Otkrivaju kako se kriminalci koriste WhatsApp grupama za planiranje i izvršavanje krađa automobila.

– Oni sastavljaju i dijele “šoping liste“ marki i modela kako bi vozila mogla biti ukradena po narudžbi - rekao je pružatelj inteligentnih tehnologija zaštite i upravljanja vozilima za automobilsku i osiguravajuću industriju.

U Velikoj Britaniji krađe automobila su u velikom porastu. U zadnjih pet godina zabilježen je 50-postotni porast krađi automobila na “otoku”. U financijskoj godini 2017. /2018. u Velikoj Britaniji ukradeno je 112.000 automobila u odnosu na 75.308 krađa automobila u istom razdoblju 2013./2014. godine.

Obično se kriminalci ili čak cijele skupine mobiliziraju na društvenim mrežama gdje se dogovore o svojim preferiranim ciljevima, cijenama i kupcima prije nego što pripreme lažne registarske tablice sa sličnih vozila za brzo kloniranje automobila.

Potaknut šifriranim platformama društvenih medija putem kojih kradljivci komuniciraju, val krađa pojačan je i zbog ranjivosti “keyless” sustava (otključavanje vozila bez ključa) koje kriminalci u zadnje vrijeme vrlo često iskorištavaju pri krađama, a za to koriste tehnologiju hakiranja i imitiranja signala ili ometanjem signala kad vlasnik zaključava automobil.

VIDEO Drska krađa u zračnoj luci:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije