Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Registracija vozila

Naknade može izmijeniti ministar unutarnjih poslova

tehnički pregled
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
09.01.2018.
u 23:29

Zbog čega su naknade čije prihode dijele privatne tvrtke STP-i i CVH, HAK i MUP, toliko veće u STP-ima nego što su bile u policiji, MUP nije objasnio

Reforma kojom je MUP izvršio “outsourcing” poslova vezanih uz registraciju vozila na 159 stanica za tehnički pregled (STP) zaista je donijela pojednostavljenje tih poslova vlasnicima vozila, a u nekim segmentima i osjetne uštede.

Primjerice, više se ne treba na prvi tehnički pregled novim automobilom čime se štedi 252,56 kuna, ali pitanje je zbog čega se on do sada obavljao na ispod čekića novom autu. U nekim europskim državama obavlja se tek nakon četiri godine. Ukinut je i porez od 5% koji se plaćao pri prijenosu vlasništva rabljenog auta i zamijenjen je u prosjeku 50% jeftinijom upravnom pristojbom. A procedura prijenosa vlasništva zaista je mnogo brža – sve se obavlja na jednom mjestu – u STP-u, kako i navodi MUP u priopćenju.

Ali reformom je ukinuta mogućnost da građani produlje registraciju na policiji za 5 kuna (koristilo samo 0,66% građana), već to moraju obavljati u STP-u gdje košta 115,30 kuna. Isto tako, sama naknada pri prijenosu vlasništva u policiji se do 1. 1. 2018., gdje se mogla jedino obaviti, plaćala 50 kuna, a sada u STP-ima košta 122,3 kune.

Zbog čega su te naknade, koje propisuje ministar policije i svojom ih odlukom može izmijeniti, a velike prihode dijele privatne tvrtke STP-i (78%) i CVH (8,9%), neprofitna udruga HAK (5,1%) i MUP (8%), toliko veće u STP-ima nego što su bile u policiji, MUP nije objasnio.

Komentara 5

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
15:08 11.01.2018.

Naknade može izmijeniti ministar unutarnjih poslova ali garant neće, ne može se zamjeriti uhljebljenim rodjacima

KA
Kadjar
13:31 10.01.2018.

Ovo je rodijacka drzava U kojoj je sve osim normalne drzave moguce. Nemam tih problemqa vise, skinuo sam uhljebe sa svog novcanika, sad imam auto pod njemackim tablama a vozim se u HR. Bas da vidim kako ce me prisiliti da ga "unesem" na table ovaca za sisanje!

MA
maximinimax
14:15 10.01.2018.

Pa o čemu pričaš, koji cijeli dan! Svakih 10 godina mijenjam auto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije