Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prije odlaska na odmor

Putujete na odmor autom? Savjetujemo na što trebate pripaziti!

gužva
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/2
07.07.2014.
u 18:30

Bez obzira na to što ste obavili redoviti servis, provjerite stanje automobila prije putovanja.

Prošao je prvi srpanjski udarni turistički vikend, a s njime i uobičajene gužve na cestama prema moru. Na što treba paziti kad se na odmor putuje autom?

Prometna pravila izvan Hrvatske

Putujete li izvan naših granica, raspitajte se o prometnim propisima u toj zemlji. Prije svega, na stražnjem dijelu automobila morate imati oznaku HR. Ograničenja brzine razlikuju se od zemlje do zemlje. Primjerice, u naseljima je u zapadnoj Europi ograničenje ponegdje i 30 km/h, dok na njemačkim autocestama nema ograničenja. Isto vrijedi i za dopuštenu koncentraciju alkohola.

U nekim državama poput Mađarske i Češke kažnjivo je sve iznad 0,0 promila, u susjednim državama Srbiji i Crnoj Gori 0,3 promila, a u nekim državama poput Ujedinjenog Kraljevstva i Malte 0,8 promila. U nekim je zemljama za telefoniranje i tipkanje dok vozite kazna jako visoka. Ne zaboravite da se na Cipru, u Irskoj, na Malti i u Ujedinjenom Kraljevstvu vozi lijevom stranom.

>> Raste broj dolazaka i noćenja: Evo koji turisti najviše dolaze u Hrvatsku!

>> Prvi pravi ljetni vikend započeo gužvama i nesrećama

Komentara 11

WC
wolf_cro
19:20 07.07.2014.

Dobri su to savjeti. Da ne idem na odmor (a ne idem) ne bih se nikad sjetio provjeriti tlak u gumama i antifriz.

FL
flick
22:29 07.07.2014.

Imam ja jedan bolji savjet od svih savjeta u članku. Jednom kad dođete na more, dobro pripazite da ne parkirate ispod ili u blizini borova, jer onu smolu poslije nije jednostavno očistiti s auta. Najbolje uzeti nekakvu ceradu s kojom se može pokriti cijeli auto. Govorim iz iskustva jer sam sanjao tu smolu par godina, dok se nisam opametio.

WB
Wiktor Ben
19:18 07.07.2014.

Danas malo-tko bilo što piše "iz glave". Uglavnom se prepisuje i to - loše!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije