Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTEKLA OBVEZA

Na ljetnim gumama 
od sada legalno 
kroz cijelu Hrvatsku

promet
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
15.04.2014.
u 10:49

Iako za automobile više nema zakonske obveze paljenja svjetala danju, upalite svjetla jer ste s njima na cesti puno uočljiviji

Zimska oprema na prometnicama u Hrvatskoj od danas više ni zakonski nije obvezna, pa je krajnje vrijeme, ako već to niste napravili, da montirate ljetne gume na kotače svog automobila. Podsjetimo, jesenas je zimska oprema postala obvezna na određenim cestama u razdoblju od 15. studenog do 15. travnja.

Pod zimskom se opremom podrazumijevaju zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače, a bila je obvezna na autocesti A1 od Zagreba do Maslenice (pod zimske dionice ne spadaju dijelovi autoceste A1 Maslenica – Vrgorac), čitavom dužinom autoceste A2, A3, A4, A5 i A6. Ukupno je to 839,2 km autocesta, te na 1523,3 km državnih i županijskih cesta u koje ne spadaju prometnice uz jadransku obalu.

Vožnja sa zimskim gumama u toplijem dijelu godine nije opasna kao vožnja na ljetnim gumama zimi niti je zakon priječi, ali to nije preporučljivo iz više razloga.

Preporuka je upaliti svjetla

Zbog svog kemijskog sastava zimske gume gube svojstva na temperaturama višim od sedam stupnjeva Celzija pa osim što se brže troše, povećavaju potrošnju goriva, bučnije su i slabije prianjaju za podlogu. Osim toga, ljetne gume primjerenije su razdoblju s više kiša jer bolje istiskuju vodu sprečavajući da se između ceste i gume stvori vodeni klin.

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Instagram

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Krajem ožujka počelo je ljetno računanje vremena, a time je prestala obveza vožnje s dnevnim ili klasičnim kratkim svjetlima danju. No, iako vas od nedjelje prometni policajci neće kazniti ako na automobilu ne upalite dnevna ili kratka svjetla, preporuka je da radi vlastite sigurnosti, ali i sigurnosti ostalih sudionika u prometu tu naviku zadržite i u toplijem dijelu godine. Troškovi češće izmjene žaruljica i nešto više potrošnje goriva su zanemarivi, a u automobilu s upaljenim svjetlima - pogotovo ako je sive ili srebrne boje - daleko ste uočljiviji. Osim drugih vozača, lakše će ga uočiti i pješaci.

Dvokotačima obvezno

Dok je vozačima automobila na izbor hoće li za ljetnog računanja vremena po danu paliti svjetla, vozači motocikala i mopeda dužni su imati upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine. Kazna za ovaj prekršaj je 300 kuna, no to je neusporedivo s opasnostima koje u prometu prijete nepažljivim vozačima. A oni na dvokotačima su najugroženiji. Stoga trebaju više paziti na svoje i tuđe kretanje, a računa bi o vozačima dvokotača trebali voditi i vozači automobila.

>> HAK: Ovo su najbolje ljetne gume

>> Sigurnost i udobnost na cesti: Pripremite automobil za ljeto

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije