Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODRŽAVANJE VOZILA

Motorno ulje nije vječno, svako ulje ima određeni radni vijek

ulje
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
08.06.2014.
u 10:15

Generalno je pravilo da se motorno ulje i filtar ulja kod modernih benzinaca i dizelaša mijenjaju svakih 20.000 do 30.000 kilometara

Raznolikost motora s unutarnjim izgaranjem u današnjem svijetu automobila veća je nego ikad prije, pa uz sveprisutne četverocilindraše, možemo birati između onih s dva, tri, pet, šest, osam, 10 ili 12 cilindara te brojnih raspona obujma, od ispod jedne do preko osam litara. No, premda ih dijele brojevi cilindra, radni obujmi, konjske snage i okretni momenti, postoji nešto što ih sve spaja ili, bolje rečeno, podmazuje – motorno ulje.

Ono je neophodno za funkcioniranje motora s unutarnjim izgaranjem. Osim što podmazuje dijelove motora i time smanjuje trenje, motorno ulje odvodi dio topline nastale izgaranjem goriva u cilindrima, pomaže održavanju kompresije i čistoće motora te štiti od korozije. Zbog svega navedenog, ali i činjenice da svako ulje ima određen radni vijek te nakon nekog vremena gubi prvotna svojstva, redovna i pravodobna izmjena ulja ključna je za dugovječnost, pouzdanost i zdrav životni vijek svakog motora. Kako biste znali kada je vrijeme da zamijenite motorno ulje u automobilu, provjerite propisane intervale izmjene u servisnoj knjižici ili uputstvima za korištenje vašeg automobila.

Generalno je pravilo da se motorno ulje i filtar ulja kod modernih benzinaca i dizelaša mijenjaju svakih 20.000 do 30.000 kilometara. Iako su donedavno mnogi mehaničari savjetovali da se izmjene ulja rade češće, moderna sintetička ulja, kakva koristi većina novijih automobila, toliko su kvalitetna i trajna da za skraćivanje propisanih intervala nema potrebe. Iako izmjena ulja u motoru načelno nije zahtjevan zahvat, ako ne pripadate manjini vozača s mehaničarskim sklonostima izmjenu je najbolje prepustiti mehaničaru ili ovlaštenom servisu.

Izmjena ulja nije ni skupa ni dugotrajna, a ako želite dodatno uštedjeti, kod jednog od većih prodavatelja autodijelova prethodno sami možete kupiti odgovarajuće ulje i filtar. Ako vozite noviji automobil s važećim tvorničkim jamstvom, izmjenu motornog ulja i filtra obavite u ovlaštenom servisu, kako ne biste riskirali poništenje garancije.

>> Isti dio za jeftiniji auto skuplji nego za luksuzni

>> Pripremite motocikl za sezonu, mnoge stvari možete napraviti sami

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije