Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poticaji na ekoaute

Mali BMW za 374.371 kuna prolazi, jeftiniji obiteljski Prius plug-in upitan

BMW i3
Foto: DPA/Pixsell
28.04.2018.
u 20:12

Fond za zaštitu okoliša nejasnim odredbama, ali i vrlo tihim i iznenadnim javnim pozivom izazvao je zbrku u natječaju

U samo 29 sati (!) od otvaranja javnog poziva razgrabljeno je 12 milijuna kuna za poticaje na ekoaute. Najviše, više od 1000 zahtjeva, stiglo je za električne aute (80.000 kn poticaja), velik je interes i za el. motocikle (20.000 kn), a najmanje za plug-in hibride (40.000 kn).

A baš su njih u Fondu penalizirali s obzirom na to da se prema natječaju mogu sufinancirati samo auti A, B i C segmenta. Pa se tu javljaju nejasnoće, pogotovo kod popularnog Prius plug-in hibrida (288.900 kn), koji Toyota smješta u medium segment. – Iz Fonda su nam ljubazno usmeno potvrdili da će Prius biti uključen u subvencije – kaže Krešimir Bago, direktor Toyota Croatije. Iz Fonda objašnjavaju da su kriteriji određeni prema Nacionalnom planu energetske učinkovitosti koji predviđa subvencije samo gradskih i kompaktnih auta.

Za Prius kažu da se okvirno nalazi u C segmentu, ali će se to potvrditi po analizi dokumentacije. A kako i tko će odrediti nije jasno. Ali, i tu ima nelogičnosti. Primjerice, za gradski BMW i3 (struja+mali benzinac) koji stoji 374.371 kn dobiva se potpora, obiteljski Prius plug-in je upitan, dok su plug-in hibridi Mitsubishi Outlander i Kia Optima izuzeti od subvencija.

Komentara 2

DY
dynasty1402
08:33 29.04.2018.

Po meni su svi ti elektro automobili jos uvijek prevara. Neki dan čekajući Zg birokrate ispred gradskog poglavarstva vidim e-punionica i dvoje ljudi kako kako cekaju da napune svoja elektro vozila. Pridem i popričamo , te nakon tog razgovora moj stav o e automobilima je jos lošiji. Prvo kao brzo punjenje.....trajalo skoro sat vremena, drugo, doseg....čovjek se hvali kako su njegovom autu, najnoviji model W....yeta...popravili oko 250km....pa sa time ne možeš putovati nigdje....npr put do Zadra pretvorio bi se u noćnu moru..... E automobili su jedino i isključivo dobri za grad, za nista drugo. O skupim modelima tipa Tesla i sl koji nisu dostupni 99 % građana i koji imaju veći domet km...ne treba pričati. Njih koriste za reklamu kod prodaje jeftinijih e auta sa kojima realno ne možeš nikuda.....pa čak ni vani gdje je ipak vise punionica za e vozila..... zato eventualno hibridi....barem kod nas jos desetak godina.....a mozda do tada razviju i druga goriva kao vodik npr i struja ce ostati eventualno za bicikle...

AD
adrad
12:41 29.04.2018.

Vlada ovim poticajima ide na ruku malom broju bogataša u RH. Oni bi mogli kupiti elektro auto i bez poticaja. Jedino stvarno EKO prijevozno sredstvo je bicikl i na njega treba uvesti poticaj. Zašto poticaj ne važi za Yarisa ili slično hibridno prometalo drugih proizvođača?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije