Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sigurnost

Magla znatno smanjuje vidljivost. Treba paziti na razmak i brzinu

Mraz i magla u Zagrebu (1)
Davor Puklavec/PIXSELL
15.11.2011.
u 15:00

Pri brzini od 50 km/h pametan je razmak dvije i pol dužine vozila, a za potpuno zaustavljanje treba čak šest dužina vozila

Jesen je za sobom dovukla i maglu, posebno u kontinentalnom dijelu zemlje, a magla podrazumijeva i poseban režim prometovanja na cestama. Vidljivost je bitno smanjena pa je iznimno važno osigurati vidljivost i sebi i drugima, odnosno upaliti svjetla, a po potrebi i maglenke. Vozeći kroz maglu, kasnije ćete uočiti drugi automobil ili pješaka, pa novonastalim uvjetima prilagodite brzinu vožnje. Vozite sporije te držite veći razmak od vozila ispred sebe.

Iz izvještaja o prometnim nesrećama na gradskim cestama često se može iščitati fraza ‘'nepoštivanje razmaka’'. Radi se zapravo o nepoštivanju sigurne udaljenosti među vozilima, odnosno ostavljanju između svojeg automobila i vozila ispred dovoljno prostora da možemo zaustaviti automobil prije sraza s vozilom ispred. U teoriji, situacija oko razmaka prilično je jasna.

Računa se da pri brzini od 30 km/h treba držati razmak u 1,5 dužini vozila jer je toliki put kočenja, a automobilu za potpuno zaustavljanje trebaju tri njegove dužine.

Pri brzini od 50 km/h pametan je razmak 2,5 dužine vozila, put kočenja iznosi 3,5 dužine, a za potpuno zaustavljanje treba čak šest dužina vozila.

Vozite li 80 km/h, trebalo bi držati 3,5 dužine vozila razmaka, jer je put kočenja 9,5 dužine vozila a put potpunog zaustavljanja čak 13 dužina vozila. Tako je to u teoriji.

No, u praksi malo tko poštuje takav razmak, jer to u gradskom prometu nije ni moguće. No, kad cestama vlada magla, pokušajte ipak ‘svoj’ razmak malo približiti ovoj teoriji. Dakle, odlijepite se od automobila ispred sebe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije