Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRŽIŠTE

Kupuje se malo više, Škodu snažno vuče nova Octavia

Foto: Ivan Cvetković
1/3
05.06.2020.
u 11:50

Tržište automobila u Hrvatskoj još je daleko ispod uobičajenog za ovo doba godine, ali vide se neki pomaci. U svibnju su prodana 2173 nova automobila, od toga najviše primjeraka Škode Octavije te Kije Stonic, Volkswagen Tourana i Renault Clija

Nakon katastrofalnog travnja – kada je zbog pandemije koronavirusa i zatvorenih salona automobila zabilježilo rekordan pad od 87,4 posto – tržište novih automobila u svibnju je lagano živnulo. U usporedbi s travnjem kad se prodaja zaustavila na samo 1084 nova automobila, u svibnju ih je, po izvještaju Promocije plus, novoregistriranih bilo 2173. Ukupno je ove godine u Hrvatskoj od siječnja do svibnja prodano 13.286 novih automobila. Lani je u istom razdoblju zabilježena prodaja 29.921 novog automobila.

Tržišne brojke ovogodišnjeg svibnja daleko su od lanjskih brojki, ali barem ukazuju da se i na tržištu automobila stvari polako kreću prema normalizaciji. Saloni su otvoreni, no treba još premostiti jaz straha zbog neizvjesnosti koji se uvukao u građane. Rezultat iz svibnja drugi je najgori ove godine, nakon već spomenutog travnja, jer su u ožujku prodana 2724 nova automobila, u veljači 3588, a u siječnju njih 3717. Vodeća marka automobila na našem tržištu i u ovim, ponovno teškim vremenima za automobilsku industriju je Volkswagen, za čijim je vozilima proteklog mjeseca posegnulo 326 kupaca. Usporedbe radi, u siječnju su novoregistrirana 683 nova Volkswagen automobila, a u svibnju prošle godine čak 909. Naime, tržište automobila u normalnim je okolnostima najživlje upravo u proljetnim mjesecima, jer tada rent-a-car kompanije registriraju novokupljene automobile kojima pred ljetnu sezonu obnavljaju svoje flote. To je ove godine gotovo u potpunosti izostalo, kao i već gotovo pa tradicionalna obnova voznog parka raznih državnih institucija. Tržište automobila sada većinom ovisi o građanima i manjim tvrtkama, kojima je vrijeme za investiranje u novo vozilo.

Nakon već spomenutog Volkswagena, koji na hrvatskom tržištu trenutačno ima 16,49-postotni udio, najviše novih automobila u svibnju je u Hrvatskoj prodala Škoda, sestrinska marka iz iste, Volkswagen grupacije. To i ne čudi znamo li da je prošlog mjeseca na naše tržište stigla nova Škoda Octavia, model koji je već godinama hit na hrvatskom tržištu. Škoda Octavia tako je i ove godine najprodavaniji automobil u Hrvatskoj, a od prvog dana siječnja do kraja svibnja kupilo ju je ukupno 928 osoba, samo u svibnju njih 121. Usporedbe radi, u poretku po modelima za čitavo razdoblje od početka godine iza Škode Octavije slijedi Volkswagen Golf koji je ove godine u Hrvatskoj prodan u 415 primjeraka, a jednako je 2020. godine prodano i primjeraka modela Volkswagen T-Cross. Neki od Škodinih modela tijekom svibnja kupilo je 285 Hrvata, a od početka godine njih 1959, čime Škoda drži 14,74 posto hrvatskog tržišta automobila.

Treće mjesto na hrvatskoj tržišnoj ljestvici drži Renault sa 173 novoregistrirana automobila u svibnju, odnosno njih 912 od početka godine. Po broju prodanih automobila slijede Dacia, Kia, Suzuki, Hyundai, Toyota, Peugeot i Fiat. Gledamo li prodaju po modelima samo u svibnju, nakon Škode Octavije najboljima su se pokazali Kia Stonic, Volkswagen Touran i Renault Clio. Među premium markama, ove godine najbolje se drži BMW s ukupno prodana 402 automobila, no gledamo li samo podatke iz svibnja prestigao ga je Audi sa 77 automobila novoregistriranih proteklog mjeseca (u usporedbi sa 66 BMW primjeraka). Slijedi Mercedes sa 57 svibanjskih primjeraka, odnosno 324 od početka godine. Kad je o vrsti pogonskog goriva riječ, ove je godine kupljeno najviše benzinaca, njih 7768 ili 58,5 posto. Dizelaši su se zaustavili na 4545 primjeraka, odnosno 34,2 posto. Slijede hibridi s 791 primjerkom (6 posto), pa plinom pogonjena vozila (97 primjeraka/0,7% tržišnog udjela). Automobila na struju prodano je samo 85 (0,6%).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije