Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Honda PCX 125

Kralj štedljivosti troši tek 2,5 litre na 100 km

honda pcx 125 (1)
Foto: .
1/4
03.08.2013.
u 14:00

PCX je prvi skuter na svijetu opremljen start/stop funkcijom koja štedi gorivo, a k tome i odlično funkcionira

Trendovi u svijetu automobila brzo se mijenjaju, a sve češće isprobane tehnologije sele i u vozila na dva kotača. Još je uvijek mnogo vozača koji se nisu susreli sa start/stop funkcijom kod osobnih automobila, a Honda već nudi skuter opremljen hvale vrijednom tehnologijom. Od dvije verzije modela PCX, od 125 i 150 ccm, mi smo isprobali slabiju, te smo tijekom testa imali izvrsnu prosječnu potrošnju od 2,5 l/100 km.

Skuteri se prvenstveno koriste u gradu, u kreni-stani situacijama, pa ne čudi što su start/stop funkciju koja štedi gorivo odlučili primijeniti na dvokotačima. Skuter se pali poput ostalih modela te je i samo kretanje isto. Kad se skuter zaustavi, odnosno smanje se i ustale brojevi okretaja, motor se gasi. Za ponovni start, kada se na semaforu upali zeleno svjetlo, nije ga potrebno ponovno paliti pomoću elektroprekidača, već je dovoljno odvrnuti ručicu gasa. Motor brzo reagira i pokreće se. Upravo ova start/stop tehnologija dovela je PCX do titule kralja štedljivosti, što je na europskom tlu utjecalo i na izvrsne prodajne rezultate.

Testni PCX rabi četverotaktni motor obujma 125 ccm koji razvija nešto više od 11 KS, što je za gradske potrebe, ali i neke izlete izvan grada sasvim dovoljno. Nakon starta vrlo brzo dođe do brzine od 80 km/h, a u konačnici se pokazivač na brzinomjeru penje i do 110 km/h. CBS sustav kočenja sasvim je zadovoljavajući. PCX djeluje futuristički, pogotovo sprijeda gdje je sve vrlo nisko postavljeno, gotovo bez vizira pa vozač nema neku zaštitu od vjetra. Također, kao kod Runnera, izostala je ravna podnica, čime je postignuta veća povezanost s većim modelima odnosno motociklima. Sve u svemu, vrlo dobro napravljen skuter.

>> Gradski igrač i za dulje staze osvaja cijenom te osobinama

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije