Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO SVE PROVJERITI?

Kako pripremiti automobil za proljetne uvjete vožnje

automehaničar,motor
Marijan Sušenj/PIXSELL
09.04.2013.
u 11:17

Pregledati valja stakla, svjetla, brisače, kočnice, te razinu ulja u motoru i elektrolita u akumulatoru

Uz pretpostavku da je prošlotjedni snijeg i zadnji ovoga proljeća, valja razmisliti o pregledu automobila. Treba, naime, utvrditi jesu li zimski mjeseci, vlaga i sol ostavili tragove na vozilu, kako biste njihovom pravovremenom sanacijom preduhitrili veće troškove. Specijalizirani servisi organiziraju akcije priprema vozila za proljeće i ljeto - jedni uz akcijske cijene, a drugi čak besplatno - i tom prilikom provjeravaju ispravnost i funkcionalnost važnijih sklopova automobila.

Najbolje je svakako pregled automobila prepustiti stručnjacima, no dosta toga - ovisno o znanju i sposobnosti - možete učiniti sami. Prije svega, možete ga detaljno očistiti. Vanjskim i unutarnjim pranjem s automobila ćete, uz nečistoće, odstraniti i ostatke soli ispod blatobrana. To je važno kako biste spriječili pojavu korozije.

Glicerinom zaštitite gumu

Potom možete oprati i osušiti, savjetuju u Hrvatskom autoklubu, gumene brtve vrata i premazati ih s glicerinskim uljem, podmazati mehanizme brava vrata, prtljažnika i poklopca motora. Tijekom hladnih dana barem jednom vam se dogodilo da ste uključili brisače dok je vjetrobran bio zaleđen. Stoga provjerite treba li zamijeniti metlice brisača, a prekontrolirajte i sva stakla. Uočite li na staklu pukotinu, staklo treba popraviti (ako je moguće) ili zamijeniti. Tekućinu za pranje stakala pogodnu za niže temperature sada možete zamijeniti njezinom proljetnom verzijom. Također, sami možete provjeriti rade li vam sva svjetla i žmigavci. Ako koje ne radi, zamijenite žaruljicu. Akumulatoru možete provjeriti razinu elektrolita i očistiti kleme.

Izmjena ulja i filtra

Sami možete provjeriti razinu ulja, te ga po potrebi doliti. Vjerujemo da većina vozača zna kako zamijeniti ulje, no mnogi izmjenu ulja i filtra radije prepuštaju mehaničaru, koji bi trebao pogledati i je li razvodno i prijenosno remenje oštećeno. U sklopu proljetne provjere pregledati treba spone i krajnike, amortizere, ležajeve. Ispravnost geometrije vozila vrlo je važna za dobra vozna svojstva automobila, te trajnost guma, krajnika i ležajeva kotača. Kočnice odnosno razina kočione tekućine također je visoko na popisu elemenata koje treba provjeriti, a ne smijete zaboravite na rashladnu tekućinu. Ona ljeti otežava prokuhavanje i štiti sustav od korozije.

>> Stiže proljeće: Ovaj tjedan konačno ćemo uživati u suncu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije