Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE MORA BITI SKUPO

Kako do novog ključa automobila?

ključ
Foto: ilustracija
09.12.2014.
u 16:29

Proizvođači skupo naplaćuju ključeve, no postoje i drugi načini

Moderni automobilski ključevi prava su mala čuda tehnologije. U njima se nalazi miniračunalo ili barem jedan čip koji komunicira s upravljačkim uređajem motora koji pak, ako je identifikacija čipa potvrđena, "odobrava" pokretanje motora, piše portal Auto, motor i sport.

Proizvođači zbog toga skupo naplaćuju ključeve. To se odnosi na postupak kodiranja ključa za konkretni primjerak automobila – popravljanje ključeva nije predviđeni servisni postupak. Jedini je izlaz zamjena, ali ni naručivanje dodatnih ključeva nije tako jednostavno. Ako su izgubljena oba ključa, potreban je čvrst dokaz o vlasništvu nad automobilom, a potom slijedi uobičajeni postupak njihova kodiranja i vlasnik se može voziti u svom autu.

Međutim, postoji i neslužbeni način da dođete do ključa. Preko interneta za nekoliko kuna možete kupiti takozvane prazne ključeve koje je moguće izrezati prema uzorku koji im donesete. Dakle, ako ste izgubili oba ključa, ova opcija otpada. Još vam je potrebna elektronika do koje možete doći tako da preko oglasnika kupite kompletan ključ i rastavite ga. Na kraju ostaje još kodiranje, koje također možete sami obaviti.

>> Stakleni krovovi - šminka koja može postati vrlo skupa

>> Na kontrolu kočnica svakih 10.000 kilometara

Komentara 5

DU
Deleted user
16:59 09.12.2014.

Ima li ovaj novinar mozak?

Avatar dr. Evil
dr. Evil
09:51 10.12.2014.

mene bi bilo sram napisati ovakav članak

VA
valcic11
17:50 09.12.2014.

I gdje to odnesem ključ ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije