Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka suda

Još dva njemačka grada uvode zabranu dizelaša

Automobili
Foto: Reuters/Pixsell
08.11.2018.
u 16:35

Zabrana se od travnja 2019. odnosi na vozila do norme Euro 4, a od rujna i za automobile s oznakama Euro 5

Gradovi Koeln i Bonn morat će od travnja 2019. godine uvesti zabranu prometa za vozila na dizelski pogon koja ne udovoljavaju najnovijim standardima o čistoći ispušnih plinova, odlučio je Upravni sud u Koelnu u četvrtak.

U obrazloženju presude stoji da se predugo čekalo s mjerama za smanjenje vrijednosti dušikovog oksida u atmosferi te da je sada jedina preostala mjera zabrana.

Zabrana se od travnja 2019. odnosi na vozila do norme Euro 4, a od rujna i za automobile s oznakama Euro 5.

Zabranu prometa za dizelska vozila zatražila je ekološka udruga Njemačka zaštita okoliša (Deutsche Umwelthilfe) koja je već u više njemačkih gradova sudskim putem izborila zabrane.

>> Groblja dizelaša

Automobili
1/32

Sudovi su već naredili zabranu u nekoliko njemačkih gradova, između ostalog i u Berlinu, Frankfurtu, Hamburgu i Stuttgartu ako vlasti ne pronađu mjere za smanjenje vrijednosti dušikovog oksida.

Njemačka vlada na čelu s kancelarkom Angelom Markel nedavno je najavila uvođenje mjera koje bi spriječile zabrane prometa za vozila s dizelskim motorima.

Za četvrtak navečer ministar prometa Andreas Scheuer sazvao je sastanak s predstavnicima automobilske industrije kako bi se sagledale daljnje mjere kojima bi se spriječile zabrane.

Vlada se zauzima za mehaničke promjene na motorima starijih dizelskih vozila što predstavnici industrije odbacuju zbog troškova.

>> Evo kako se formiraju cijene goriva

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
17:01 08.11.2018.

ček,netko je kupil 2016 godine novi auto sa euro 5 diesel motorom i sad se nemre više vozit sa istim?bolesno!

ST
stefj
17:44 08.11.2018.

Eh, ovo je dobar primjer što znači lobiranje i kako iskoristiti zelene... Sada pola Njemačke, a i ostatak EU će za njom, mora promijeniti vozni park, što će osigurati prodaju vozila u sljedećih par godina...

RO
rogonja
10:27 10.11.2018.

Treba zaposliti njemacku autoindustriju novom proizvodnjom toboze ciscim proizvodom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije