Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZIMSKA VOŽNJA

Jeste li spremni: S hladnim vremenom dolaze i problemi s automobilima

CVH
Envato Elements
29.11.2022.
u 16:47

Zimski uvjeti vožnje mogu biti opasni zbog snijega i leda na cesti, no iako je važno da ste vi spremni za zimsku vožnju, važno je i da je vaš automobil spreman za izazov.

Podrazumijeva se da svoj automobil morate održavati u dobrom stanju tijekom cijele godine, no zimi o tome treba posvetiti malo više vremena i pažnje. Pobrinite se na vrijeme da vaš automobil bude spreman za zimsku vožnju, a ako niste sigurni kako započeti i što točno provjeriti, donosimo kontrolni popis za pripremu auta za zimu: 

Pregled akumulatora
Ako se ne možete sjetiti kad ste posljednji put provjerili bateriju, učinite to uskoro. Stariji automobilski akumulatori često se isprazne kada temperatura padne, pa preduhitrite potencijalni problem pregledom akumulatora. 
Neki od znakova potrebne skorije zamjene akumulatora su teško pokretanje pri hladnijim vremenskim uvjetima, nekonzistentno paljenje motora ili neočekivano smanjenje osvjetljenja u unutrašnjosti vozila kod paljenja vozila. Ukoliko primijetite neki od ovih znakova, najbolje bi bilo obratiti se servisnoj radionici kako bi se ispitao vaš akumulator.

Pregled tekućina
Želite biti sigurni da su tekućine vašeg vozila provjerene kada se kalendar približi hladnijim mjesecima. Provjera ulja, rashladne tekućine, tekućine za kočnice i tekućine za pranje prozora trebali bi biti na vašem popisu zimskih obaveza. Najlakši zadatak ispod poklopca motora koji većina vozača može obaviti sama je kontrola razina svih tekućina i dolijevanje tekućine za pranje vjetrobrana. Pri tome treba voditi računa da je u zimskim mjesecima potrebno doliti zimsku tekućinu za pranje vjetrobrana kako ne bi došlo do zaleđivanja unutar sustava.

Pregled guma
Podsjećamo - Zimska oprema obvezna je na zimskim dionicama javnih cesta od 15.studenog.
Prije postavljanja guma, provjerite njihovu istrošenost. Ako zahtijevaju zamjenu, onda je zima pravo vrijeme za to. Preporučuje se da imate odgovarajuće gume ako planirate voziti u zimskim uvjetima. Zimske gume omogućuju bolje prianjanje u uvjetima snijega, bljuzge ili leda i kada temperatura padne ispod sedam stupnjeva. Sve to podiže razinu sigurnosti vožnje. Također, redovito provjeravajte tlak zraka u gumama jer on opada pri hladnijem vremenu. 

Metlice brisača
Vidljivost je iznimno važna u prometu. Nažalost, metlice brisača gube svoju učinkovitost brže nego što većina ljudi misli. Jednom kada počnete primjećivati zaostale ​​tragove na vjetrobranskom staklu nakon svakog prelaska, vrijeme je da zamijenite metlice novima. Naravno, uvijek možete pokušati obrisati gumu krpom za pranje kako biste vidjeli poboljšava li to učinak.
Brisači imaju standardizirane duljine i veličine, tako da ovisi o tome što vaš automobil podržava. Sama zamjena brisača je jednostavan posao, ali preporučujemo da pogledate korisnički priručnik svog vozila za određene detalje. Kada palite vozilo po jako hladnom vremenu, sačuvajte svoje metlice brisača tako da upotrijebite strugač za led ili sredstvo za odleđivanje kako biste uklonili sav led s vjetrobranskog stakla.

Ventilacija i odmagljivanje
Ventilacija i grijanje jedna je od najbitnijih funkcija na vozilu u zimskim mjesecima. Ne samo da nas grije i održava kabinu toplom, već i pomaže u odmagljivanju stakala na vozilu i omogućava normalnu vidljivost. Prije zime potrebno je provjeriti funkcionalnost ventilacijskog sustava tako da se ventilacija postavi na najveći mogući stupanj i rukom probamo sve izlaze zraka. Također, potrebno je provjeriti i sustav grijanja. Kod većine vozila već nakon par minuta rada motora, kroz ventilacijske otvore počet će se pojavljivati topli zrak.

Sadržaj omogućio CVH.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije