Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika smjena

Jedan Solberg odlazi, drugi dolazi

Petter Solberg i Johan Kristoffersson
Foto: volkswagen.se/Wikimedia Commons
26.09.2019.
u 13:22

Zašto Wales kao zadnja stanica njegove oproštajne turneje? Iz više razloga, kaže, a pri samom vrhu liste nalazi se podatak da je upravo ovdje Norvežanin stigao do svoje prve pobjede

Kad velika WRC karavana ove godine stigne u Wales kako bi u šumama u okolici Cardiffa odradila još jednu rundu ovog kultnog WRC relija, među brojnim zvijezdama koje će ondje nastupiti bit će i jedna istinska legenda ovog sporta. Svjetski prvak u reliju iz 2003. godine te višestruki prvak u rallycrossu u godinama koje su uslijedile, Petter Solberg, posljednji će put prije odlaska u odavno zasluženu mirovinu nastupiti na nekom službenom motosport natjecanju.

Za upravljačem vrlo brz, ali i vrlo spektakularan, Solberg je tijekom svoje dugogodišnje karijere stekao velik broj poklonika, kako zbog specifičnog stila vožnje, tako i zbog neposrednosti, iskrenosti i pristupačnosti. Većina je vozača relija, naravno, oduvijek znatno više otvorena od često nedodirljivih F1 zvijezda, no Solberg je čak i uz tu činjenicu uvijek odskakao svojim srdačnim pristupom. U karijeri je vozio niz raznih modela, titulu je osvojio u Subaruu, a ovoga puta nastupit će u Volkswagenu Polo GTI R5, za čiji je upravljač prvi put sjeo u listopadu prošle godine, u Španjolskoj.

Zašto Wales kao zadnja stanica njegove oproštajne turneje? Iz više razloga, kaže, a pri samom vrhu liste nalazi se podatak da je upravo ovdje Norvežanin stigao do svoje prve pobjede, 2002. godine, da bi godinu dana poslije upravo na istom mjestu potvrdio svoju titulu prvaka. Nadalje, osim što je njegov dugogodišnji suvozač i prijatelj s kojim je postigao najveće uspjehe upravo odavde, Solberg ističe kako su ga Velšani od početka jako dobro primili te da se s njima vrlo brzo duboko povezao.

Uz Solbergov odlazak iz sporta, zanimljivo je, Wales će biti prilika i za jednu veselu vijest: na istom WRC reliju na kojemu će se on oprostiti, fanovima svjetskog prvenstva u reliju prvi će se put, barem na ovoj razini, predstaviti njegov sin Oliver koji će ove godine napuniti 18. godina. I on će nastupiti u Polu R5.

Dosad je, zanimljivo je, imao samo osam startova u reli automobilu s pogonom na sva četiri kotača, no ponešto o njegovu talentu govori činjenica da je na četiri od njih, latvijski ERC reli – pobijedio. Time je Solberg junior postao najmlađi pobjednik nekog natjecanja u europskom prvenstvu u reliju. Dakle, Pettera, nažalost, više nećemo gledati, no ime Solberg i dalje ostaje dio relijaške priče. Tko zna, uostalom, možda Oliver jednoga dana po sportskim uspjesima nadmaši svog slavnog oca. Bila bi to doista lijepa priča.

Kalle bi mogao nadmašiti Harrija

Priča o ocu i sinu Solbergu nije jedina takva u motosportu, dapače tijekom povijesti ih je bilo dosta. Među vozačima formule 1 pamtimo mnoge, od Grahama i Damona Hilla, preko Gillesa i Jacquesa Villeneuvea, pa do Michaela Schumachera i njegova sina Micka koji je nedavno stigao do svoje prve F2 pobjede. Tu su, nadalje, i Carlos Sainz koji je žario i palio reli stazama te njegov sin Carlos Jr. koji danas vozi McLaren u formuli 1, no možda najaktualniji relijaški primjer u WRC-u danas je Harri Rovanperä koji je u svoj karijeri stigao do jedne WRC pobjede, 15 pobjedničkih postolja i 77 pobjeda na WRC brzinskim ispitima. Njegov sin Kalle trenutačno vozi Škodu i vodeći je u WRC 2 prvenstvu te se očekuje se da bi već iduće godine mogao dobiti puni WRC angažman.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije