Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potrebna im je briga

Izbjegnite skupe popravke na automobilu: Ovih šest pogrešaka uništava ga

Corona crisis makes tyre changes difficult
Foto: Fabian Sommer/DPA/PIXSELL
1/3
06.10.2020.
u 13:45

Razlike mogu biti tolike da automobil sa 100.000 km bude u osjetno gorem stanju od istog takvog modela u dobrim i savjesnim rukama s 300.000 km

Mnogi vlasnici automobila griješe u odnosu prema automobilu, a te pogreške najčešće vrlo skupo plaćaju. O automobilima je potrebno kvalitetno se brinuti, a portal automobili.hr izdvojio je šest najčešćih pogrešaka koje je potrebno izbjegavati. 

1. Ignoriranje “Check engine” indikatora

Indikator "Check engine" ne prikazuje prolaznu pogrešku pa mu treba posvetiti posebnu pažnju kada se aktivira. Ignoriranje ovog indikatora može rezultirati skupim popravkom. 

2. Neredovita zamjena ulja i filtra

Ulje za motor poput krvi je za ljudsko tijelo. Ključno je za ispravan rad i nikako nije preporučljivo ne poštovati tvornički propisan interval zamjene. Mnogi smatraju kako je jedino važno da ulja ima dovoljno, a pritom ne uzimaju u obzir da s vremenom svojstva ulja opadaju.

Zamjena filtra jednako je važna jer on sprečava da nečistoće prodiru prema vitalnim dijelovima.

3. Zanemarivanje stanja guma

Uvijek je važno imati na pameti da je cijeli automobil u kontaktu s podlogom na površini manjoj od četiri razglednice. Sigurnost vožnje uvelike ovisi o stanju guma, a stanje gume direktno je povezano sa starošću, dubinom profila i ispravnim tlakom.

4. Preskakanje servisnog intervala

Proizvođač je raspored servisa i opseg poslova na njima propisao s razlogom pa nikakve improvizacije nisu dobre.

Inženjeri koji su bili angažirani na razvoju pojedinog modela automobila dobro su upoznati s projektiranom trajnošću pojedinog sklopa pa ako želite izbjeći neugodna iznenađenja, držite se toga što su propisali.

5. Loša higijena automobila

Održavanje čistoće automobila višestruko će se vratiti. Lakše je uočiti nepravilnosti, a iznimno je važno i na vrijeme ukloniti sve čestice koje bi posljedično mogle izazvati štetu.

To se posebno odnosi na detaljno pranje nakon zimskih uvjeta kad su mnogi zazori puni soli kojom se posipaju ceste, a koja na višim temperaturama nagriza lak i time omogućuje napredovanje korozije.

6. Nemaran ste vozač

Svi nagli pokreti, jurnjava s hladnim motorom, gašenje vrućeg, škripa guma, nepotrebno naglo kočenje, naleti na rupe i neravnine… Nemaran vozač takvim pristupom višestruko, a nepotrebno, povećava potrošnju svih vitalnih sklopova te trajno nanosi štetu automobilu.

Razlike mogu biti tolike da automobil sa 100.000 km bude u osjetno gorem stanju od istog takvog modela u dobrim i savjesnim rukama s 300.000 km.

Ključne riječi

Komentara 23

SA
sargu123
14:24 06.10.2020.

Nikako ne koristiti onu STOP-START funkciju! Izmišljotina nadobudnih ekologa koja uništava turbinu, anlaser i još ponešto. Ako je ikako moguće isključiti ju trajno!

EO
EO
14:08 06.10.2020.

Daj, molim te, objasni "gašenje vrućeg".

Avatar taqa
taqa
15:03 06.10.2020.

Ja vozim auto koji ima 11 god. i 370000 km.Ne zato što marim za auto, već što nemam novaca da kupim novi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije