Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prve testne vožnje

Isprobali smo redizajnirani VW Passat: može voziti posve sam

VW Passat
Foto: VW
1/15
25.06.2019.
u 22:34

Dizajn gotovo da i nije diran. Njega su stručnjaci iz VW-a “ostavili sa strane” te se posvetili važnijim tehničkim novostima. Passat je tako dobio novi dizelski motor. Riječ je o evoluciji Hrvatima omiljenog motora 2,0 TDI koji je sada nazvan 2,0 TDI Evo

Passat je trenutačno najprodavaniji automobil srednje klase u Europi i Hrvatskoj, a kroz osam generacija “nakupilo” se 30 milijuna primjeraka, što je impresivan prodajni rezultat. Iako popularnost auta srednje klase opada, Passat je i dalje jedan od najvažnijih modela Volkswagena i zbog toga su redizajnu pristupili više nego ozbiljno. Na probnim vožnjama u Frankfurtu i okolici isprobali smo kako funkcionira sustav poluautonomne vožnje, koliko je auto udobniji, kako se vozi i kakve sve novosti donosi u unutrašnjosti.

Gotovo isti dizajn

Dizajn gotovo da i nije diran. Njega su stručnjaci iz VW-a “ostavili sa strane” te se posvetili važnijim tehničkim novostima. Passat je tako dobio novi dizelski motor. Riječ je o evoluciji Hrvatima omiljenog motora 2,0 TDI koji je sada nazvan 2,0 TDI Evo. Motor ima dva katalizatora, manju potrošnju goriva i mnogo manje emisije štetnih plinova. I dalje razvija 150 KS. Obnovljena je i plug-in hibridna verzija GTE koja sada razvija 218 KS i ima 30% veći električni doseg. On sada iznosi 56 kilometara po novom WLTP ciklusu što je dovoljno za prosječnu svakodnevnu vožnju gradom isključivo na struju.

VW Passat
1/15

Ostali motori u ponudi su već dobro poznati dvolitreni četverocilindraši, benzinci snage 150, 190 i 272 KS te dizelaši sa 120, 190 i 240 KS. Mnogo se radilo i na udobnosti vožnje. Modifikacijom ovjesa smanjene su vibracije, a poboljšana su i sjedala. Među ostalim novostima valja istaknuti LED Matrix svjetla koja poboljšavaju vidljivost tijekom noći i automatski se prilagođavaju prometu.

U unutrašnjosti se izdvajaju novodizajnirani digitalni instrumenti. Poboljšana im je i pojednostavljena funkcionalnost, a povećani su kontrast i rezolucija zaslona što donosi bolju preglednost. Infotainment sustav ima jednostavnije sučelje i mnogo više funkcija.

Može voziti samostalno

Passat je prvi Volkswagen sa sustavom Travel Assist koji donosi autonomnu vožnju razine 2,5. S ovim sustavom automobil u mnogim situacijama, posebno na autocestama i cestama izvan naselja, može voziti potpuno samostalno. Vozač mora samo osloniti ruke na volan koji je “osjetljiv na dodir”, a upravljanje, davanje gasa i kočenje automobil će obavljati sam. To je u stanju pri brzinama od 0 do 210 km/h, a automobil sam prepoznaje ograničenja brzine, približavanje zavoju ili skretanju te tada sam nježno smanjuje i prilagođava brzinu. Sustav smo isprobali na njemačkim autocestama. Radi vrlo inteligentno i bez grešaka.

U Hrvatsku novi Passat stiže u tri razine opreme: Passat, Passat Business i Passat Elegance. Za početak prodaje nudit će se i serija R-Line Edition u samo 2000 primjeraka. Auto će imati specijalnu boju, mnogo opreme i druge atraktivne dodatke, a nekoliko primjeraka ovog limitiranog modela dolazi i na naše tržište. Prodaja počinje u rujnu, kada će se saznati i cijene.

VIDEO Ovo je top 5 najprodavanijih novih automobila u Hrvatskoj:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije