Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CVH

Ispitivanje i homologacija – koja je razlika?

CVH
02.10.2020.
u 12:19

S ciljem daljnje zaštite sudionika u prometu zanimljivo je istaknuti ulogu takvih postupaka

Iako za većinu vozača u Hrvatskoj Centar za vozila Hrvatske simbolizira tehnički pregled vozila ili pak registraciju, CVH u Velikoj Gorici, osim tehničkih pregleda i registracije u svojem Odjelu za ispitivanje vozila u suradnji s drugim ispitnim mjestima raspoređenima po cijelom području Republike Hrvatske obavlja ispitivanje vozila i dijelova tih vozila koji su bitni za sigurnost prometa na cestama. S ciljem daljnje zaštite sudionika u prometu zanimljivo je istaknuti ulogu takvih postupaka.

Što je ISPITIVANJE?

U nekim je slučajevima nužno proći postupak ispitivanja konstrukcijskih i tehničkih osobina vozila i njihovih dijelova, sklopova i uređaja u skladu s propisima i normama, odnosno jesu li oni uredno ispitani ili homologirani, kako bi vlasnik bio siguran u njihovu ispravnost.

Tako kad govorimo o ispitivanju zapravo mislimo na pregled vozila koja se proizvode pojedinačno ili u maloj seriji, vozila na kojima se obavlja preinaka ili pregradnja vozila ugradnjom kakvog sklopa ili uređaja neserijskim dijelom, pregradnja vozila ugradnjom sklopa ili uređaja, vozila za koja nisu poznati tehnički podatci potrebni za tehnički pregled i registraciju vozila, te sklopova i uređaja koji su namijenjeni za ugradnju u vozila, a bitni su za sigurnost i ekološku podobnost vozila u prometu na cestama.

Konkretno, iz tog razloga potrebno je ocijeniti, primjerice kod autobusa kojima se organizirano prevoze djeca da li udovoljavaju svim zahtjevima određenim posebnim propisima, npr. izvedbu sjedećih mjesta sa sigurnosnim pojasevima, zaštitu u slučaju curenja goriva iz instalacije ili pak način označavanja izlaza u slučaju u opasnosti. U primjeru vozila za prijevoz opasnih tvari provjeriti će se tehnička podobnost vozila za prijevoz opsanih tvari i ispitati će se npr. propusnost ventila ili pak kvaliteta jasnog obilježavanja radi brzog uočavanja opasnosti koju tvari koje prevoze predstavljaju prema ADR-u. U ispitivanje spada također i učinkovitost toplinskih uređaja hladnjače odnosno sličnih vozila za prijevoz lakopokvarljivih prehrambenih proizvoda.

Na ispitivanje ćete, između ostalog, doći i s lakom prikolicom, s vozilom s ugrađenim uređajima i opremom za pogon plinom te ako ste izvodili pregradnje, dogradnje ili nadogradnje, primjerice, iz jedne vrste vozila u drugu (osobni automobil u teretni i obratno), kod pregradnje vozila u elektrovozila, kod ugradnje udvojenih komandi u vozila za autoškole… Više o ispitivanju možete saznati na poveznici: www.cvh.hr/ispitivanje/vrste-ispitivanja-vozila/ .

Sve navedeno služi na korist i vlasniku vozila i putnicima te drugim sudionicima u prometu. No, mnoge sigurno zanima, nije li i homologacija ispitivanje?

Što je HOMOLOGACIJA?

Da, homologacija vozila odnosno dijelova, sklopova i uređaja vozila je ispitivanje i utvrđivanje sukladnosti ispitivanih dijelova prema ECE pravilnicima ili EEC/EC direktivama i EU uredbama koje se odnose na ispitivani dio i na određenu kategoriju vozila. Što to, pojednostavljeno, znači? Bilo je potrebno uskladiti pravila prema kojima karakteristike nekog vozila vrijede na nekom području gdje se pak provodi drugi oblik zakonodavstva. Odnosno, države su se, kako bi pospješile prodaju vozila proizvođača s njihovih područja, zalagale za uvođenje normi koje bi vrijedile na što širem teritoriju (danas Europske unije). Time bi motocikl ili pak dijelovi nekog automobila iz zemlje izvoznice bili usklađeni sa zakonodavstvom zemlje uvoznice.

Utvrđivanje sukladnosti vozila provodi Državni zavod za mjeriteljstvo, a pojedine poslove u postupku utvrđivanja sukladnosti vozila obavljaju CVH i HAK. Utvrđivanju sukladnosti vozila prethodio je postupak homologacije vozila odnosno provjere homologacijske podobnosti vozila koja se uvoze, odnosno stavljaju na tržište u Republici Hrvatskoj.

Postupak utvrđivanja sukladnosti vozila podrazumijeva pregled dokumentacije i po potrebi pregled vozila, izdavanje izvještaja o zadovoljavanju propisanih uvjeta, izdavanje potvrde o evidenciji/sukladnosti tipa vozila, izjave o sukladnosti vozila, potvrde o sukladnosti pojedinačno pregledanog vozila te upis podataka u jedinstvenu bazu homologacijskih podataka. Utvrđivanje sukladnosti vozila provodi se za sve kategorije novih ili rabljenih vozila prije njihova unosa, uvoza ili prodaje odnosno prije prve registracije vozila. Time se jamči sigurnost i ekološka podobnost vozila na našim prometnicama, a više o homologaciji, odnosno, utvrđivanju sukladnosti vozila, možete pročitati na poveznici: www.cvh.hr/homologacija/ .

Sadržaj nastao u suradnji s CVH

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije