Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ogledalo standarda

I po broju auta smo – dno EU

Foto: Borna Filić/PIXSELL
17.06.2017.
u 09:16

Prema Eurostatu, najveći udjeli dizelskih automobila među novim automobilima zabilježeni su u 2015. godini u Hrvatskoj, Litvi i Irskoj

Hrvatska se ubraja u države Europske unije s najmanje osobnih automobila s obzirom na broj stanovnika. Tako imamo 358 automobila na 1000 stanovnika, dok je prosjek EU 497 automobila na 1000 stanovnika. Lošije od nas samo su još Rumunjska, Mađarska i Letonija. Vodeći u EU po broju osobnih automobila na 1000 stanovnika je bogati Luksemburg sa 661 automobilom, a slijede ga Malta, Italija, Finska. Pokazuju to najnoviji podaci Eurostata temeljeni na broju registriranih automobila u EU u 2015. godini.


Vozni park osobnih automobila u gotovo svim državama članicama EU porastao je tijekom posljednjih pet godina. Poljska je pak u 2015. imala daleko najveći udio vozila starijih od 20 godina, a slijede je Estonija i Letonija. U većini zemalja EU automobili s benzinskim motorima čine većinu registriranih osobnih vozila. Među osam država članica u kojima je bilo više dizelskih automobila od benzinskih bile su Belgija, Španjolska, Francuska, Latvija, Litva, Luksemburg, Austrija i Portugal.
Zanimljivo je da su u 2015. najveći udjeli dizelskih automobila među novim automobilima zabilježeni u Hrvatskoj, Litvi i Irskoj.

Nakon tih triju zemalja po udjelu novih registriranih dizelskih automobila slijede Belgija, Austrija, Francuska. Prema podacima Eurostata, najveći broj registriranih osobnih automobila u 2015. godini zabilježen je pak u Njemačkoj, koja je imala čak 45 milijuna vozila. Nakon Njemačke najveći broj registriranih automobila, njih 37 milijuna, imala je Italija, pa Francuska – 32 milijuna.

Tijekom petogodišnjeg razdoblja 2011. do 2015. najveći rast broja registriranih osobnih vozila zabilježen je u Rumunjskoj (19%), zatim Estoniji (18%), Slovačkoj (16%), Poljskoj (14%) i Češkoj (12%). U istom razdoblju samo su tri članice EU imale pad broja registriranih automobila, i to Grčka, Hrvatska i Litva.

Komentara 58

BI
billynik
09:25 17.06.2017.

Zašto se ne mogu oteti dojmu da je novinarki bilo jedino važno da Hrvatsku prikaže kao jadnu i zaostalu. Zar je stvarno mjerilo koliko tko ima automobila?

ZG
zgblabla
09:59 17.06.2017.

..hrvati pogledajmo se u oči....zatucani smo,jedino nam preostaje osvojiti zadnje mjesto u EU islušati naše politićare koji će konstatirati da ustvari to i nije tako loše jer mi napredujemo ali drugi napreduju brže od nas????????

ST
stefj
11:22 17.06.2017.

A što sad, siromašna smo zemlja, automobili kod nas spadaju pod luksuz. Osim toga imamo poreze na vozila koji su među najvišima u EU i još k tome automobili se ne priznaju kao trošak poslovanja. Još uz to je i gorivo najopterećenija stvar porezima i raznim davanjima... I sad, kad se sve to zbroji, čudo je što se uopće proda i ovoliko vozila. Zapravo, brojke naveliko popravlja državna i javna služba koja kupuje veliku većinu vozila. Npr. pred par godina država je kupila preko 70% od ukupnog broja prodanih vozila...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije