Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što kaže zakon

I kroz Sloveniju sa zimskim gumama tek kad padne snijeg

snijeg
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
09.11.2010.
u 09:53

Automobili registrirani izvan Slovenije zimsku opremu moraju imati u zimskim uvjetima

Za razliku od Hrvatske - u kojoj su zimske gume ili lanci na vozilima obveza tek u zimskim uvjetima - u susjednoj Sloveniji obveza montiranja zimskih guma na kotače automobila propisana je vremenski te starta 15. studenoga i traje do 15. ožujka.

Samo za Slovence

No, to ne znači da, planirate li ovih dana putovanje kroz Sloveniju, morate hitno organizirati zamjenu ljetnih guma zimskima, s minimalnom dubinom profila 3 milimetra. A ne morate se još opterećivati ni pripremanjem lanaca, koje biste u nedostatku zimskih guma trebali montirati na ljetne gume pogonskih kotača. Gore spomenuta odredba slovenskog zakona obvezujuća je, naime, samo za automobile registrirane u Sloveniji.

– Prema članku 59. Zakona o sigurnosti cestovnog prometa u Republici Sloveniji, na cestama u Sloveniji smiju voziti i inozemna vozila koja imaju ispravne naprave i opremu propisanu međunarodnom konvencijom o cestovnom prometu. Zimsku opremu, propisanu za motorna i priključna vozila registrirana u Sloveniji, moraju imati u zimskim uvjetima.

Poledica ili snijeg

Znači, vozilo registrirano u Republici Hrvatskoj, koje nakon 15. studenoga ima ljetne gume, može voziti po slovenskim cestama sve dok ne padne snijeg ili se kolnik zaledi. Tada vozači moraju na automobil montirati sve četiri zimske gume ili imati lance za snijeg u prtljažniku – potvrdio nam je Nikša Bjelajac, voditelj Informativnog centra Hrvatskog autokluba.

Dakle, za naše vozače situacija je u Sloveniji jednaka kao i na hrvatskim cestama. U zimskim uvjetima moraju imati zimske gume ili lance. Zimskim uvjetima smatraju se poledica te snijegom prekriven kolnik (5 cm snijega).

No, bez obzira na to kojom državom vozite, kad dođe vrijeme za to, zamijenite ljetne gume zimskima. A vrijeme će biti kad temperatura zraka padne ispod 7 stupnjeva Celzija, kad zaredaju kiše i poledica. Zimske gume sigurnije će vas služiti na mokrom kolniku, jer profil zimskih guma uspješnije "tjera" vodu te osigurava kontakt gume s kolnikom. Ljetna guma, pak, na niskim temperaturama gubi elastičnost te se na njoj još više skližete. Zaustavni put postaje bitno duži, upravljivost vozila upitna.

Za razliku od Hrvatske - u kojoj su zimske gume ili lanci na vozilima obveza tek u zimskim uvjetima - u susjednoj Sloveniji obveza montiranja zimskih guma na kotače automobila propisana je vremenski te starta 15. studenoga i traje do 15. ožujka.

Ključne riječi

Komentara 7

MA
medjimurac.at
10:55 09.11.2010.

-ma da , i pokusaj vjerovati izuzetno nekorektnoj slovenskoj policiji- 12.03.2010 pp lendava 80,00 e lijepo suncano vrijeme , suho , nove al ljetne gume ... ne nasjedajte slovenci traze izliku kako da kaznjavaju vozace sa hr registracijom, razlog mozeg moze bit bilo sto.,

CU
cunt
17:11 09.11.2010.

da smo pravi hrvati nikad nebi vozili kroz sloveniju za EU nego bi išli preko bugarske

GE
gelby
12:40 14.11.2010.

15.11. vi namontirajte zimske gume i onda kroz sloveniju jer samo cekaju hrvate da ih cijepe!!!!i naravno do 15.3.ih ne skidajte!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije