Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODRŽAVANJE

I automobilu su teška zimska jutra

zima
VL
13.11.2012.
u 09:45

Baš kao i vama, vozilu se teže pokrenuti u studeno jutro, a neophodno mu je provjeriti akumulator, antifriz, žarulje, tekućinu za stakla

Zimske ste gume, nadamo se, montirali jer se preporučuju kad temperature padnu ispod 7 stupnjeva. Vrijeme je i za pripremu automobila za zimu. Klasičan zimski pregled mora sadržavati provjeru stanja akumulatora, antifriza i tekućine za pranje stakala sa sredstvom koje se ne smrzava do određene temperature. Prije svake zime, naime, treba provjeriti točku smrzavanja rashladne tekućine. Ako uređaj pokazuje točku smrzavanja –35 stupnjeva, a antifriz nije više od dvije-tri godine u sustavu za hlađenje motora, rashladna tekućina je ispravna. Provjerite je posebno ako ste ljeti dolijevali vodu u sustav hlađenja motora.

Prema statistikama HAK-ove službe pomoći na cesti, akumulatori su jedan od najčešćih razloga otkazivanja starta motora. Provjera se preporučuje barem dva puta godišnje, a obavezna je provjera barem jedanput – uoči zime. Osnovna laička provjera akumulatora podrazumijeva vanjski pregled, da se vidi je li akumulator čist i suh, te provjeru razine elektrolita u ćelijama.

Preporučljivo je i detaljno očistiti automobil. Dobro oprana stakla s unutrašnje strane povećavaju sigurnost vožnje. Nečista stakla uzrok su i jačeg rošenja i magljenja stakla. Tijekom zimskog računanja vremena obvezno je paljenje svjetala tijekom vožnje, bilo to tijekom dana ili noći, pa žarulje trebaju cijelo vrijeme biti ispravne. Potrebna je i kontrola svjećica.

Mnogi ovlašteni servisi pripremili su preventivne zimske servisne akcije koje su većinom besplatne ili se plaćaju simboličnu jednu kunu. Primjerice, u ovlaštenim VW-ovim, Audijevim, Seatovim i Škodinim servisima jednu kunu košta pregled signalizacije, uređaja za pranje stakala, provjera metlice brisača, stanja, profila i tlaka u gumama, provjera sistemskih tekućina..., a besplatno nude i provjeru stanja akumulatora. Osim toga na akciji nude zimske gume, aluminijske naplatke i komplete kotača (naplatak+guma).

Toyota također nudi besplatan preventivni pregled vozila u 34 točke, koji uključuje i test akumulatora. Nude i posebne popuste za kupnju kompleta naplataka sa zimskim gumama te originalnih metlica brisača (od 42 kn), gumenih i tekstilnih tepiha (od 313 kn) te akumulatora (od 607 kn).

U okviru zimske servisne akcije Hyundai nudi detaljan i stručan pregled vozila u 35 točaka za 1 kunu te poseban popust na akcijske artikle iz asortimana originalnih rezervnih dijelova i dodatne opreme.

Za simboličnu jednu kunu u Opelovim servisima možete obaviti detaljan pregled cijelog vozila koji uključuje pregled signalizacije, akumulatora, guma, razine ulja, metlica brisača i sustava za pranje stakala. U ponudi su i zimske gume, naplaci, poklopci kotača, akumulatori te metlice brisača. Kompletan kotač (zimska guma i naplatak) stoji od 2804 kune, originalne metlice brisača od 135 kuna, a akumulator od 605 kuna.

>>Osiguranik ima pravo odbiti neovlašteni servis

Komentara 1

Avatar Matija22
Matija22
19:09 13.11.2012.

probudiš de ujutro i trebaš na posao i izađeš na parkiralište i vidiš si tako smrznut auto ko na slici hahhahahaa nemožeš nikud sa njim ako hočeš skinuti led skineš i farbu sa njega

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije