Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HGK

Hrvatskoj 2019. prijeti osjetno poskupljenje automobila

03.10.2018.
u 14:57

Udruženje trgovine motornim vozilima i dijelovima HGK predlaže zadržavanje tzv. koreliranog modela mjerenja do 1. 1. 2020.

Kad početkom 2019. u Europskoj uniji na snagu stupe stroži standardi mjerenja ugljičnog dioksida, čija je emisija jedna od osnova za izračun oporezivanja vozila, Hrvatskoj prijeti osjetni rast cijena vozila, upozorila je Hrvatska gospodarska komora.

Da se cjenovni udar spriječi, Udruženje trgovine motornim vozilima i dijelovima HGK predlaže zadržavanje tzv. koreliranog modela NEDC2.0 mjerenja do 1. siječnja 2020.

– Zalažemo se za zadržavanje koreliranoga modela jer smatramo da je to nužna mjera za ublažavanje pada prodaje vozila – kaže tajnik Udruženja Hrvoje Paver.

Dodaje da čak i ta metoda povećava emisije ugljičnog dioksida za 10-ak% što prema izračunu na primjeru Nizozemske podiže cijenu vozila za 8,5%. Paver smatra da je to rješenje koje bi ublažilo udar novih standarda na tržište i nada se da će Carinska uprava i Ministarstvo financija uzeti u obzir apel udruge. 

Na Zrinjevcu predstavljen novi električni automobil C_Two

Ključne riječi

Komentara 5

SA
samoborka
18:31 03.10.2018.

Sve se moze gledati s dvije strane. Recimo, ovo se moze protumaciti i kao usteda. Brojni Hrvati koji su odlucili da od place za rujan ipak Nece kupiti novi BMW za 70 000eura, sada nakon tog poskupljenja nece ustedjeti samo 70 tisuca nego 80! Kako onda sakriti svoje odusevljenje,kako!?

HL
Hladan
10:53 08.10.2018.

Ionako je privatnim kupcima i sada novi auto u HR preskup, prema tome, ništa značajno se neće promijeniti!

HA
hacker
22:00 03.10.2018.

Prosječna starost osobnih vozila u HR je prešla 14 godina. 450 000 osobnih vozila u prometu je starije od 20 godina, od ukupnog broja vozila milion vozila je starije od deset godina. Zbog nerazumno visokih carina (trošarina) i poreza trpii ekologija, zdravlje gradjana te sigurnost u prometu. Ljudi pogibaju u starim kramama a prastari dizelaši truju našu djecu. Sve je to posljedica nesposobnosti, nestručnosti te pohlepe naših političara, dokle tako više?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije