Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i službeno najgori

Hrvatski pad prodaje automobila najveći u Europi

auti,renault
Reuters/PIXSELL
01.03.2013.
u 19:00

Naše tržište automobila opet je palo, ovoga puta 47 posto. Grčka je pala 34,2 posto.

Europsko tržište novih automobila godinu je počelo 9,6 posto slabije nego prethodnu, ne pokazujući nikakve znakove oporavka. Pri tome je Hrvatska izbila na prvo mjesto, ali na ljestvici kojom se ne može pohvaliti. Tržište novih automobila palo nam je najviše u Europi - čak 47 posto. U siječnju je u Hrvatskoj prodano samo 1853 novih automobila. I 2012. je bila krizna i jadna, ali tržište se ipak držalo na siječanjskih 3498 automobila. Sada smo gori i od Grčke, kojoj se tržište dodatno urušilo 34,2 posto (prodano 5527 automobila, u usporedbi s lanjskih 8405). Prodaja u Nizozemskoj također je bitno pala - čak 30,4 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. Prvenstveno je to rezultat generalnog gubitka povjerenja kupaca, zbog povećanja poreza i stagniranja tržišta nekretnina. Slično je, dakle, kao i u Hrvatskoj, s tim što mi imamo više 'bonusa' - radno mjesto može se samo izgubiti, do novoga je teško ili nemoguće doći; preuranjena najava novih trošarina obeshrabrila je i ono malo potencijalnih kupaca, a boljemu se ne nadamo ni nakon 1. srpnja, nakon što većina automobila poskupi.

Velika Britanija jedina je od velikih tržišta u siječnju rasla - 11.5 posto. Njemačka, Francuska, Italija i Španjolska također su zabilježile daljnji pad.

Po najnovijim analizama tvrtke JATO Dynamics, Volkswagen Golf i dalje je najprodavaniji automobil u Europi, usprkos 17,8-postotnom siječanjskom padu. Četiri modela iz B segmenta - Ford Fiesta, Volkswagen Polo, Renault Clio i Peugeot 208 - kompletirali su Top 5. Bitka između vodećih automobila u B klasi za ukupno drugo mjesto vrlo je tijesna i prodajni im se rezultati razlikuju u svega nekoliko stotina primjeraka (ukupno tržište u siječnju broji 911.859 vozila). Opel, BMW i Mercedes jedine su marke u Top 10 koje su ovogodišnjeg siječnja zabilježile veći broj prodanih automobila nego u siječnju 2012. - 2,2, 5,5 odnosno 1,9 posto.

>> Unatoč padu tržišta, osam je Porschea registrirano u siječnju

Komentara 91

M1
marin_11
22:28 01.03.2013.

Evo konačno da je partija po nečemu prva u europi - ovo je veliki uspjeh EZDEPEJA ! PIPL MAST TRAST AS !

AM
a_morte_i_rossi
23:11 01.03.2013.

nesmijemo u €u nikako...trebamo zadrzati zadnje mjesto po svaku cijenu u svemu!!!!!!!

PN
premda_nije
21:03 01.03.2013.

Žao mi je ljudi koji rade u auto salonima, ali na koncu zašto bi itko normalan pušio kad ovih bijednih inozemnih (hrvatskih) banaka i uzimao kredite kako bi pomagao njih i njihove zemlje proizvođače auta. Namjernu su sve ove godine neulagali u proizvodnju auta u Hrvatskoj, pa eto im. Nećemo kupovati vaša nova auto smeća!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije