Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPJEH

Hrvat po uzoru na japanski grah i malog hrabrog bika dizajnirao novi Yaris

Foto: Toyota
1/8
05.12.2020.
u 14:00

Mario Majdandžić dizajnirao je najnoviju generaciju Toyotina gradskog automobila. Uvjeren je da će automobil kojeg je osmislio biti najprodavanija Toyota u Hrvatskoj

Javnost ga je upoznala još 2009. godine, kad je na frankfurtskom salonu automobila pažnju privlačio BMW-ov ekstravagantan koncept Vision EfficientDynamics, čiji je vanjski dizajn osmislio. Mario Majdandžić rođen je u Hrvatskoj, studirao je u Njemačkoj, a prije dolaska u BMW dvije je godine radio u Volkswagenu. Danas radi u Toyoti, a njegov je potpis na novoj generaciji modela koji u Toyotinoj prodaji sudjeluje s više od 30-postotnim udjelom. Dosadašnji gradski Yaris i u Hrvatskoj drži više od pet posto tržišta, pa je jasno koje ambicije Toyota ima s novim Yarisom. Upravo je stigao na naše tržište, a stoji od 106.800 kuna. Iako su važne i vozne osobine i prostranost i oprema, svima za oko najprije zapne dizajn.

- Glavni i odgovorni menadžer prije početka rada na dizajnu imao je viziju novog Yarisa. Htio je da oblikom bude kao japanski grah. To mi nije bilo dovoljno za inspiraciju pa sam pronašao nešto slično, malog hrabrog bika koji je dinamična verzija tog japanskog graha. Iz njih su nastale skice novog Yarisa koje su impresionirale Japance – opisuje Mario Majdandžić iz čega je crpio inspiraciju za kompaktan i energijom nabijen automobil.
Novi Yaris od prethodnika je centimetar kraći, što je neuobičajeno, posebno u B segmentu u kojem svaki model bar malo naraste u odnosu na svog prethodnika. Yaris je kraći, ali i niži te širi, pa djeluje mišićavije.
- Yaris je desetljećima najprodavanija Toyota u Hrvatskoj. Siguran sam da će tako biti i s novim Yarisom – kaže Mario Majdandžić.

Ključne riječi

Komentara 3

LI
linkser2
16:15 07.12.2020.

super, lijep autić, bravo momak!!!

PV
prcko.vita
17:04 17.12.2020.

Nećeš vjerovati, ali ne prodaje dizajn automobile u Hrvatskoj nego cijena. Stavi tog malog Yarisa za kojega tražiš 150.000 kuna pored jednog Sandera koji ima slične dimenzije ali košta 70.000 kuna pa gledaj što jadni napaćeni pokradeni porobljeni Hrvatski narod radije kupuje.

JV
Jugo Večernjak
11:41 08.12.2020.

Dobro je da mu inspiracija nije bil japanski krastavac... ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije