Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sigurnost najmlađih

Većina dječjih autosjedalica zadovoljava, pet ih nije prošlo

test dječjih autosjedalica
Foto: HAK
1/5
23.06.2017.
u 08:50

Pobjednik testiranja je sjedalica Cybex Aton 5 namijenjena djeci do otprilike godinu i pol dana starosti ili 13 kg težine

Hrvatski autoklub objavio je rezultate novog testiranja dječjih autosjedalica. Testiranje su proveli HAK i njegovi partneri iz europskih autoklubova, a na njemu su se našle rekordne 42 sjedalice iz svih grupa težine. Ispitivalo se odgovaraju li zakonskim obvezama, a u obzir su se uzimali kriteriji poput sigurnosti, jednostavnosti korištenja, ergonomije i kemijskog sastava materijala.

Nadmašuju zakonske obveze

Najbolju ocjenu - vrlo dobar - ovog puta nije dobila niti jedna sjedalica, 24 modela prošlo je s ocjenom dobar, a još 10 ih može zadovoljiti. Za autosjedalice koje su zaslužile ocjenu u ta dva razreda može se reći kako nadmašuju zakonske obveze. Među njima se s ukupno najboljom ocjenom izdvojila sjedalica Cybex Aton 5 namijenjena djeci do otprilike godinu i pol dana starosti ili 13 kg težine. Riječ je o laganoj i vrlo sigurnoj autosjedalici koja se postavlja u smjeru suprotnom od smjera vožnje i kod koje nisu uočeni nikakvi nedostaci. Može ju se smatrati pobjednikom testiranja.

Pohvalna je brojnost proizvoda s ocjenom dobar, koja je samo korak do najviše ocjene. Čak 24 modela u tom ocjenskom razredu pokazatelj su da proizvođači itekako počinju voditi računa o dobrim rezultatima. Nažalost, postoji i suprotna strana, sjedalice koje se na testiranjima jedva provuku ili padnu na ispitu. Tako su autosjedalice Joie Every Stage, Graco Milestone i Axkid Wolmax jedine s jedva prolaznom ocjenom. Joiejev i Gracov proizvod imaju deficit u pogledu sigurnosti. Pravilno montirana, sjedalica Axkid pruža dobru zaštitu u slučaju nesreće, no problem predstavlja vrlo složeno postavljanje zbog čega su moguće pogreške pri montaži.

Foto: HAK

Pet sjedalica palo na testu

Najgori rezultat i pad na testiranju ovog je puta ostvarilo pet dječjih sjedalica. Riječ je o sjedalicama Joolz iZi Go Modular s ili bez iZi Modular i-Size baze, Foppapedretti Teknofix, LCP Kids Saturn iFix i Casualplay Multipolaris Fix. Kod Joolz iZi Go Modulara problem predstavlja materijal od kojeg je napravljena presvlaka koji je kontaminiran TCPP-om, retardantom gorenja koji se smatra kancerogenim. Kod sjedalica Foppapedretti Teknofix i LCP Kids Saturn iFix uočeni su ozbiljni nedostaci pri testu frontalnog sudara. Ako se pojas u autu koristi za vezivanje djeteta, dio pojasa prelazi previsoko po dječjem abdomenu. Prilikom frontalnog sudara pojas se jako duboko urezivao u abdomen testne lutke što bi moglo izazvati unutarnje ozljede. Zbog toga su zaštita pri frontalnom sudaru i sigurnost u oba modela ocijenjeni nedovoljnom ocjenom.

Značajni nedostaci pri frontalnom sudaru primijećeni su i kod autosjedalice Casualplay Multipolaris Fix. Tijekom testiranja, testna lutka teška 9 kg ispala je iz sjedalice. Mogućnost ispadanja iz sjedalice znatno je povećana kod djece starosti do otprilike godine dana, a time se povećava i mogućnost ozljeda prilikom primjerice drugog udarca u prometnoj nesreći. To je i razlog smanjenja ukupne ocjene jer vezanje sjedalice isključivo sigurnosnim pojasom automobila bez Isofixa očito ne pruža dovoljnu zaštitu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije