Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zimske gume

Gume u Sloveniji i BiH jeftinije zbog poreza i skromnijih trgovaca

guma
Arhiva VL
16.11.2010.
u 08:00

Odlaskom po gume u Bosnu i Hercegovinu vozač iz Hrvatske uštedi pola spremnika goriva

Nije tajna da se u Sloveniju te u Bosnu i Hercegovinu isplati ‘potegnuti’ po gume. Konkretno, u Sloveniji su gume, ovisno o dimenziji i kvaliteti, jeftinije od 200 do čak 900 kn po gumi!

Šokantna razlika porijeklo ima u više činjenica. Prva je, jasno, ta da su pogranični vulkanizeri u Sloveniji maksimalno snizili zaradu, te zarađuju na velikom broju prodanih guma. Da zarade i dva eura po gumi, oni su zadovoljni, jer je njima to sezonski posao, komentiraju naši vulkanizeri.

Povrat poreza, niže marže

Druga je činjenica da u Hrvatskoj vulkanizeri imaju nešto veće troškove poslovanja. Treća je činjenica - koja jednako vrijedi i za strance koji po gume dođu k nama - da strani državljani imaju pravo na povrat poreza.

Kao što se kontinentalcima i Istranima isplati otići u Sloveniju, tako su Dalmatinci u potrazi za nižim cijenama orijentirani na BiH. U Čapljini svake godine dosta vozača iz Hrvatske traži zimske gume. To se najviše odnosi na kupce s područja Metkovića, Opuzena i Ploča. Gume su jeftinije nego u Hrvatskoj, ali razlika u cijeni ipak nije tako velika kao prethodnih godina. Na kompletu zimskih guma može se uštedjeti oko 300 kuna. Zimske gume u Čapljini i okolici stoje između 95 i 135 KM (gume od 16 cola). Za kupnju četiri gume mnogi vulkanizeri daju i popust.

- Godinama dolazim u Čapljinu po gume jer su tu jeftinije, a kvaliteta je ista. Za razliku u cijeni mogu napuniti spremnik goriva - kaže vozač iz Opuzena, koji je povoljno nabavio zimske gume za svoj Audi A8. No, vozači iz Hrvatske sve više po zimske gume odlaze u Crnu Goru gdje su cijene također manje, ali je - kažu trgovci iz Čapljine - kvaliteta upitna.

Na drugoj strani Hrvatske, ako im je prvo mađarsko selo na 20 minuta vožnje automobilom, Međimurci ne odlaze po gume u Mađarsku.

- U Letenyu je slab izbor guma, a i to što imaju nije baš kvalitetno i jeftino. Cijene jesu nešto niže nego kod nas - kaže Čakovčanin, koji u Mađarsku odlazi po namirnice i odjeću. Veći izbor guma je u Nagykaniszi, no ni tamo nema kupaca iz Hrvatske.

Nestašica u Sloveniji

Vozači kažu i da na nekim graničnim prijelazima hrvatski carinici traže potvrdu proizvođača o homologaciji i potvrdu o plaćenoj naknadi za ekološko zbrinjavanje gume. Kad je zimska oprema u pitanju, Slovenija je definitivno popularnija od Mađarske. No, i Slovenci su se našli u problemima.

- Povećao se promet u međimurskim vulkanizerskim radnjama jer je u Sloveniji zavladala nestašica guma! Sad ćemo napokon i mi nešto prodati i zaraditi svojih pet posto - kaže Bojan Lovrek, voditelj vulkanizerske radnje u Čakovcu. Nestašica guma određenih dimenzija u Murskoj Soboti i Lendavi natjerala je Međimurce da se za zimu opreme u domaćim prodavaonicama koje nude i do 25 posto popusta. Općenito, mnogi hrvatski vulkanizeri nude popust, a isplati se raspitati i koji su od njih u cijenu gume uračunali i montažu i balansiranje. U Sloveniji, primjerice, to morate dodatno platiti. (ibe, fm, sm)

Ključne riječi

Komentara 19

BA
banini
06:26 28.10.2011.

Trgovci su kodnas skuplji zato što su nam porezi veći. A porezi su nam veći zato što primamo veće plaće nego što zarađujemo, zato što neki primaju povlaštene i nezarađene mirovine, zato što nam proizvodnja i izvoz ne pokrivaju niti 20 % naših poreba, zato oporezujemo potrošnju da bi imali za plaće i penzije.

BA
banini
06:41 28.10.2011.

Eto što ti je pravi Hrvat, vozi Audi 8, a ide u Čaplinu po gume i špara na gorivu, trbalo bi ga malo priupitat gdje je i kako zaradio auto. I koliko je državi od zarade platio poreza. Sigurno je prijavljen ko socijalni slučaj u Imotskom.

BA
banini
06:09 28.10.2011.

Odite u Sloveniju pa recimo zatražite zimsku gumu 245x45x18, npr Continental, ili Dunlop, ili Nokian,ili neku koja nije iz grupacije Goodyear, pa ćete vidjeti koliko je jeftinija. Pogotovo kad bi naši carinici na te gume svima uredno naplaćivali 23 % PDV-ea. To je jedna priča. Druga je da dobar dio naših građana koji tamo kupuju gume između ostalog i iz kod nas prikupljenog PDV-ea prmaju plaće i penzije, pa tko će puniti naš proračun, to nije njihova briga, valjda neke druge budale koji su mali, ali korektni Hrvati, i vole svoju domovinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije