Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TESTIRALI 16 GUMA

Veliki test zimskih guma: Evo koje se preporučuju, a koje bi trebalo izbjegavati

Foto: ADAC
1/3
15.10.2020.
u 07:52

Europski autoklubovi proveli su veliki godišnji test zimskih guma. Modeli koji se ne preporučuju stoje 315 kuna po gumi. Najboljima je cijena iznad 650 kuna

Hrvatski autoklub sa svojim partnerima, europskim autoklubovima, u očekivanju hladnijeg vremena opsežnom je ispitivanju podvrgnuo 16 zimskih guma u manjim dimenzijama 205/55 R16 i njih 13 u nešto većim dimenzijama 235/55 R17. Prve koriste uglavnom obiteljski kompakti, kao što su Ford Focus, Hyundai i30, Kia Ceed, Mazda3, Renault Megane, VW Golf. Druga je vrsta namijenjena većinom SUV-vozilima, ali i luksuznijim limuzinama. Rezultati testiranja pokazuju da ni jedna guma nije zaslužila maksimalnu ocjenu izvrstan, ali se njih pet vrlo preporučuju u manjoj dimenziji i jedna u većoj. Jedini predstavnik na vrhu u obje konkurencije je francuski Michelin, u čije se modele Alpin 6 (205/55 R16) i Alpin 5 (235/55 R17) vozači u predstojećim zimskim mjesecima mogu pouzdati. Istina, u manjoj dimenziji za desetinku je bolji rezultat postigao japanski Bridgestone s modelom Blizzak LM005, koji bi blistao i u većoj dimenziji da nisu uočeni nedostaci na suhoj podlozi.

Manja dimenzija guma s ovoga testa ujedno je i najprodavanija te trenutačno najzastupljenija na tržištu. Uz pet vrlo preporučljivih modela (kojima uz Bridgestone i Michelin treba dodati Dunlop Winter Sport 5, Hankook i*cept RS2 i Maxxis Premitra Snow WP6), sedam se modela preporučuje (Falken, Continental, Goodyear, Sava, Toyo, Pirelli i Giti), jedan se djelomično preporučuje (Semperit Speed-Grip 3), a dva se ne preporučuju. To su na našim prostorima relativno slabo poznati King Meiler i Tristar. Tristar Snowpower HP guma je od 315 kuna – a u istom je cjenovnom rangu i guma King Meiler Winter Tact WT81 – pa se i ovdje pokazuje ono narodno pravilo ''koliko para, toliko i muzike''. Usporedbe radi, najbolje gume stoje osjetno više – Bridgestone Blizzak LM005 oko 770 kuna te Michelin Alpin 6 oko 660 kuna po gumi.

Bridgestone Blizzak LM005 impresionirao je u vožnji u mokrim uvjetima, ali je paralelno zabilježio i najkraći životni vijek, pa je prikladniji vozačima koji tijekom hladnijih mjeseci rade manje kilometara. S druge strane, Michelin Alpin 6 pokazao se jak upravo na području izdržljivosti, s projekcijom od 43.000 km bez osjetnijeg pada zimskih karakteristika. Dunlop Winter Sport 5 i Hankook i*cept RS2 rubno su zavrijedili ocjenu dobar na suhom, dok su na mokrom i snijegu ipak snažnije pokazivali svoje atribute. Maxxis Premitra Snow WP6 nešto se stabilnijim iskazao na suhom i mokrom, nego na snijegu, gdje je ocjenu dobar izborio također na rubu zadanih kriterija. U svakom slučaju, svih navedenih pet modela preporučuju se u zimskim mjesecima.
Svih sedam modela u nižoj kategoriji (preporučuje se) tamo je završilo zbog uočenih nedostataka na suhoj podlozi. Njihov problem nije bio u okretnome momentu, nego u ''elastičnom'' ponašanju stražnje osovine, koja je utjecala na stabilnost vozila, ali i na ukupan dojam vozača o ponašanju automobila na suhoj podlozi. Manje korekcije na upravljaču tu su bile stalno prisutne, što vožnju nije činilo nimalo ugodnom, a to se posebno odnosi na Pirelli Cinturato Winter i Giti GitiWinter W1.

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar Golum
Golum
10:32 15.10.2020.

Najbolje su one ciji je distributer i zastupnik narucio ovo testiranje i clanak. HAk kaze ove su najbolje, Jutarnji kaze e te su bas najlosije ove su super, 24 sata testira gume i kaze da su sve sranje osim jedne. Nema lose zimske gume. Sve su odlicne kad snijeg padne jer po snijegu se ne vozi 120 pa treba mjeriti put kocenja i ostala sranja.

OB
Oblivion
09:47 15.10.2020.

Bitno da je bembura i gume "Jumping panda" za 218 kn

FE
Felsh
10:08 15.10.2020.

To treba pogledati na njemačkom ADAC-u - tako je učino i naš HAK :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije