Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONAČNO Automobilski brak iz snova

Fiat i BMW će udružiti Alfu i Mini

Kooperacijom će se omogućiti Fiatu da prodaje Alfe u Americi
import
09.07.2008.
u 18:26

U svijetu u kojem se i u svakodnevnom razgovoru sve više pojavljuje riječ globalizacija pa se spaja i surađuje svatko sa svakim, ipak je teško naći kakav brak iz snova.
Posebice kada je riječ o automobilskoj industriji.

U teškom recesijom pogođenoj proizvodnji većini muškaraca najomiljenije igračke rijetko ćete gdje pronaći svakom poželjnu sinergiju. Do jučer. Naime, Fiat i BMW objavili su da će za neko vrijeme do određene mjere udružiti dvije svoje legendarne marke – Alfu Romeo i Mini.

Suradnja ispod lima
Kada kažemo do određene mjere, to znači da se na cestama za nekoliko godina neće pojaviti Alfa Cooper S ili Mini 147, ali svakako će zasada samo najmanji modeli obaju proizvođača imati mnogo toga zajedničkoga. Prije svega tu se misli na platformu, dakle, osnovne dijelove koji se ne razlikuju bez obzira na to o kojem je modelu određenog automobila bila riječ (podvozje, pogon...), a onda i o motorima. Tako ćemo za nekih pet godina možda voziti Alfu Romeo MiTo s BMW-ovim motorom ili Mini Cooper S s Alfinim ovjesom.

Druga razina buduće suradnje iz snova za automobilske sladokusce jest proboj na američko tržište, gdje BMW-u s Minijem baš i ne cvjetaju ruže, a Fiat uopće ne prodaje, pa čak niti Alfu.
U recesijom pogođenoj Europi teško više ima mjesta za kakav napredak pa se zato u Ameriku gleda kao u mogućeg spasioca modela koji se baš i ne diče pretjeranom štedljivošću i niskom cijenom, ali zato nude vozačke užitke koje će teško potući itko ispod razine Ferrarija ili Maseratija.

Zašto uopće savez
No, vratimo se nakratko u krutu realnost pa podsjetimo da cijela operacija zapravo nije smišljena da bi se pružili dodatni užici fanovima Alfe i Minija, već – da bi se smanjili troškovi.
Nepovoljni devizni tečajevi, poskupljenje sirovina potrebnih za proizvodnju, a onda i iscrpljeno tržište tjeraju proizvođače na donedavno nezamisliva partnerstva.

Fiatu je, primjerice, udruživanje s BMW-om jubilarno trideseto, dok sam BMW ima tek šačicu aktivnih partnerstava među kojima je najpoznatije ono s grupacijom PSA (Peugeot i Citrou00EBn). U njemu BMW opskrbljuje Peugeot nekim svojim benzinskim motorima (konkretno, u Peugeotu 207 naći ćete BMW-ov 1.6-litreni benzinski motor).

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije