Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hard test

Atraktivan poput Alfe, a čvrst i kvalitetan kao Jeep

23.06.2015., Zagreb - Test automobila Fiat 500x. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/3
13.08.2015.
u 12:00

Retro talijan u najbrže rastućoj klasi automobila u Europi ima mnogo aduta, a troši ispod 6 l/100 km

Provodeći dulje vrijeme u svakodnevnoj vožnji s Fiatom 500X, shvaćamo zbog čega su crossoveri toliko popularni. S duljinom od 4,25 m i prtljažnikom od 350 litara dovoljno je prostran i za manju obitelj, a istovremeno kompaktan za dobro snalaženje u gradskoj gužvi, gdje mu dobro dođe i 18 cm odignutosti od tla za penjanje po rubnjacima.

A tek kad se s Fiat 500X digne na autocestu. Pravo je iznenađenje koliko je čvrst i miran na velikim brzinama, kao neki za pola metra veći automobil.

Sportski mod

S Fiatom 500X se uživa i na zavojitoj otvorenoj cesti unatoč podignutosti od tla, pogotovo u sportskom modu rada (postoje tri moda: auto, sport i all weather), kada upravljač otvrdne a odziv na gas postane trenutačan. S odličnim 1,6-litrenim dizelskim M-Jet motorom sa 120 KS i 320 Nm vrlo je učinkovit, a istovremeno i štedljiv. Baš ni u jednom režimu vožnje ne nedostaje mu snage (do stotke stiže za 10,5 s, najveća brzina je 186 km/h). Kad je u sportstkom modu, to je jedan od najmoćnijih dizelskih motora tog obujma na tržištu, ali nama se najljepše voziti u "auto" modu u kojem je Fiat 500X najudobniji i najležerniji za vožnju. A kad baš trebate performanse, u sekundi se može dobiti dodatna snaga prebacujući u sportski mod. I prilično je štedljiv. Na otvorenoj cesti smo se vozili sa manje od 5 l/100 km, dok na 130 km/h na autocesti možete računati oko 6 l/100 km.

U gradu manjoj potrošnji pomaže start/stop sustav. Ukupna prosječna potrošnja nam je 5,9 l/100 km.

Talijani su majstori stila, a s Fiatom 500X su zaista pogodili. U sridu. Skladan je i atraktivan i izvana i iznutra, što potvrđuje velik interes ljudi.

Bogata oprema

Ali, Fiat 500X je pravi mali čvrsti crossover.

Za to pripadaju zasluge i Jeepu (Fiat je vlasnik američkog Jeepa), jer je nastao na zajedničkoj platformi s Jeepom Renegadeom, a ova dva automobila su prvi njihov zajednički projekt.

Fiat 500X dostupan je s AWD pogonom, ali i uz Traction+ blokadu prednjeg diferencijala. Naš testni primjerak ima prednji pogon što je sasvim dostatno za vožnju makadamskim putovima.

Uz bogat paket opreme Pop Star (Lane Sense, Uconnect autoradio s 5-inčnim zaslononom...) stoji 167.950 kn, a uz dodatnu opremu, koja obuhvaća i parkirne senzore te dvozonski automatski klima-uređaj, stoji 178.635 kuna.

>> Aegea je nova Fiatova kompaktna limuzina

>> Brz, štedljiv i komforan lider crossover klase

Komentara 1

Avatar think pink
think pink
18:45 13.08.2015.

"A tek kad se s Fiat 500X digne na autocestu" - auto se DIGNE na autocestu??? -------- "kojem je Fiat 500X najudobniji i najležerniji za vožnju." - auto je LEŽERAN??? zaista osebujne figure... i besmislene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije