Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hiperautomobili u Hrvatskoj

Festival brzine i luksuza automobila vrijednih milijardu kuna

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
1/31
06.09.2022.
u 12:19

U Hrvatskoj je drugi put održan Supercar Owners Circle, karavana najskupljih supersportskih automobila

Najluksuzniji i najskuplji cestovni automobili na svijetu protutnjali su ovoga vikenda Hrvatskom. Članovi kluba Supercar Owners Circle, ekskluzivnog društva vlasnika supersportskih automobila, hrvatskim su cestama vozili više od 1000 km, što je rijetkost jer takvi se kolekcionarski auti rijetko voze i pojedinačno u redovnom
prometu, a još rjeđe u karavani vrijednoj više od milijarde kuna.
Da, vrijednost svih hiperautomobila koji su sudjelovali približna je svoti nedavno opljačkanoj u Ini. No, vratimo se automobilima, koji su prvotno u petak napravili defile ispred zagrebačke katedrale i na Sljeme, a na povratku prema gradu dogodila se prometna nesreća kada je vozač 15 milijuna eura vrijedne Pagani Zonda Barchette udario Ford Fiestu. Vozač Paganija prebacio je u nižu brzinu i autu od 700 KS stražnji se kraj nekontrolirano zanio. Srećom, nitko nije stradao, vlasnik Paganija je priznao krivnju, platio kaznu i već je u subotu ujutro očekivao dostavu novog bolida kako bi mogao nastaviti voziti u karavani.
Tko su uopće vlasnici tih automobila, tko si takva vozila može priuštiti?
- To su većinom poslovni ljudi koji su pravi zaljubljenici u automobile i kolekcionari. Ne žele se javno eksponirati, ali vole se skupiti, družiti i zajedno voziti te pokazati svoja rijetka vozila. Iznimno mi je drago da smo ih uspjeli drugu godinu zaredom dovesti u Hrvatsku - rekao je organizator karavane Marko Fratrić
Da je interes velik pokazuje 200 akreditiranih fotografa i snimatelja, youtubera i influencera iz svih dijelova Europe, pa čak i iz Kine.
I ljubitelji automobila su time oduševljeni, no neki građani se ipak pitaju treba li superbogatašima dopustiti da jure centrom našeg glavnog grada i ispuštaju velike količine CO2 u doba sve skorije zelene tranzicije. No, i prema tome je Hrvatska predvodnik, jer su jedini hiperautomobili na događaju bile po okoliš čiste Rimac Nevere, proizvedene u Svetoj Nedelji.
Devetogodišnji Matej, koji je s ocem iz Ljubljane stigao na pistu Zrakoplovno-tehničkog centra (ZTC) u Veliku Goricu, gdje su posjetitelji izbliza mogli vidjeti strašna ubrzanja hiperautomobila, osjetiti i čuti grmljavinu njihovih motora, oduševljen je ovom priredbom. Baš kao i Luka (4), Mateo (6) i Mihael (3) iz Zagreba kojima su se svidjeli bučni
automobili, ali i bešumna hrvatska Rimac Nevera. Zadovoljno je bilo nekoliko tisuća posjetitelja koji su na ZTC stigli vidjeti rijetke hiperautomobile koje većina djece ima kao makete kod kuće. Primjerice, cijelu kolekciju skupocjenih maloserijskih Paganija, Lamborghinije, niz moćnih Bugattija među kojima i jedan unikatni La Voiture Noire vrijedan više od 17 milijuna eura. Bili su tu i Ferrari LaFerrari i Monza SP2, Porsche 918 Spyder, McLaren P1 i novi model Elva, Aston Martin Speedster, ali i europska premijera Aston Martin Valkyrie AMR Pro, cestovnog bolida koji ima baterije Rimac Automobila nastale u Svetoj Nedelji.

 

 

Upravo je Mate Rimac svojom reputacijom, kao direktor Rimac Automobila i Bugattija, pomogao da ovakvi auti stignu u Hrvatsku.
- Najbolji auti na svijetu su u Zagrebu, neki od njih su prvi put pokazani u javnosti poput Bugattija La Voiture Noire. U njima se može vidjeti sam vrh tehnologije. Primjerice, Aston Martin Valkyrie, koji ima našu bateriju, pa Koenigsegg Regera. Tu su i svi mogući moderni Bugattiji i Paganiji, ali i šest naših Nevera. Ono što je važno za Hrvatsku jest da smo postali središte ove industrije, Bugatti i Rimac zajedno su sam vrh industrije. Budućnost se stvara ovdje, to se obično događa iza zatvorenih vrata. Ali, sad to svi mogu vidjeti i biti dio toga. Naše Nevere su ovdje jedine na struju, bez glasnog zvuka motora. To je tranzicija, ljudima je to novo u svijetu hiperautomobila i trebat će neko vrijeme da dođe na svoje. Trenutno razvijamo prvi hibridni Bugatti. No, kad vlasnici ovih vozila probaju Neveru ne mogu vjerovati koliko je ne samo brza, već i udobna i puna najnovije tehnologije - kaže Mate Rimac.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
21:10 20.09.2022.

Sada nitko ne postavlja pitanje štednje, ekologije . Sve one koji to voze trebalo bi biti sramota. Što taj novac ne ulože u poboljšanje života sirotinje diljem svijeta ? Sad nitko ne pita koliko to troši goriva, koliko zagađuje okolišoliš itd itd. Jasno ne ali razno razni lakrdijašio bahate se milionima eura spiskanim u aute. Jasno mi svi sretno i da su ti skorojevići došli u Hrvatsku. Zaista krasne poruke.

Avatar messerschmidt
messerschmidt
10:56 12.09.2022.

Bogataška banda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije