Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KARAKTERISTIČAN ZVUK

Evo zašto vaš automobil 'zavija' kad se vozite unazad

mjenjač
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
13.03.2017.
u 17:14

Za "rikverc" se koristi drugačija vrsta zupčanika u odnosu na ostale brzine u mjenjaču

Jeste li se ikada pitali zašto vaš automobil prilikom vožnje unazad proizvodi karakteristični "zavijajući" zvuk, koji se inače ne čuje prilikom normalne vožnje?

Odgovor je jednostavan - za "rikverc" se koristi drugačija vrsta zupčanika u odnosu na ostale brzine u mjenjaču.

Kako objašnjava portal Jalopnik, u većini mjenjača za "normalne" brzine koriste se zupčanici s kosim zubima, koji su relativno tihi. S druge strane, za vožnju unatrag koriste se zupčanici s ravnim zubima. Njihova je proizvodnja puno jeftinija, a za "rikverc" se koriste tri zupčanika, pa trošak raste. Dodatna ušteda je u tome što za ravne zupčanike nisu potrebni sinkronizatori.

Foto: STR-5959/PIXSELL

Foto: STR-5959/PIXSELL

Međutim, zupčanici s ravnim zubima imaju bitan nedostatak - proizvode "klikajući" zvuk svaki put kada se zubi dodirnu. Kada se ti klikovi nižu jedni za drugim pri velikoj brzini, uho ih čuje kao visoki zavijajući ton. A kako malo tko dugo i često vozi unatrag, taj zvuk vozačima ne smeta toliko koliko bi im smetao kada bi ga stalno slušali pri normalno vožnji unaprijed.

Zanimljivo je da trkaći automobili i za ostale brzine koriste zupčanike s ravnim zubima, pa oni i u normalnoj vožnji "zavijaju".

>> Nova pošast na cestama: policija će pojačano sankcionirati nepropisno korištenje mobitela u vožnji

>> Niste vješti u parkiranju automobila? Ovo bi vam moglo pomoći!

Komentara 7

BI
Biouskoli91
17:33 13.03.2017.

Trkaci automobili koriste zupcanike s ravim zubima jer mogu prenjeti vecu snagu, a ne zbog 'ustede na masi'.

GD
Gospon Drug
17:38 13.03.2017.

Auto koji zavija još je dobar.

DM
dmarko87
20:21 13.03.2017.

Moja pokojna baba je imala 4 razreda osnovne škole ali ovakvu glupost siguro nebi napisala odnosno nebi pisala nešto o čemu nema pojma

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije