Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba protiv vrućine

Evo što morate učiniti da bi vam klima u autu radila bez problema

Klima u autu
Foto: Getty Images
06.07.2019.
u 08:12

Toplinski udar koji smo iskusili prošloga tjedna pravo je upozorenje da je servis klima-uređaja najbolje obaviti prije odlaska na godišnji odmor kako bi vas služio bez problema

Vrućine su zavladale gotovo u svim dijelovima naše zemlje, za što spas (u većini automobila) nude klimatizacijski uređaji. No, da biste u njihovoj pomoći mogli bezbrižno uživati, prije intenzivnije uporabe valja ih predati u ruke specijaliziranog majstora koji će klima-uređaj servisirati, dopuniti i po potrebi popraviti. Na servis bi se s klima-uređajem trebalo uputiti čak i ako on naizgled dobro radi, jer njegovo održavanje nije samo pitanje vrućine već i zdravlja. Naime, u klimatizacijskom sustavu tijekom godine se nakupljaju prašina, pelud i bakterije, virusi, gljivice... koje mogu prouzročiti razne zdravstvene probleme. Također, mnogi su alergični upravo na prašinu i pelud.

Redovan servis 300-400 kn

Servisiranje klimatizacijskog uređaja u osobnom automobilu jednostavan je i prilično brz, gotovo rutinski postupak kod kojega se većina posla obavlja strojno.

Na ventilacijski sustav obično se spaja poseban uređaj koji će iz njega izvući postojeći rashladni plin i temeljito očistiti sustav od nečistoća koje su se u njemu nakupile tijekom eksploatacije. Pritom se podrazumijeva izvlačenje vlage odnosno vakuumiranje sustava, kao i provjera nepropusnosti postojećih instalacija. U automobil se nakon čišćenja treba uvesti odgovarajuća količina pročišćenog, ali i sasvim novog plina jer se procjenjuje da ga se kroz godinu tijekom eksploatacije izgubi oko pet posto, Kompletan servis klima-uređaja stoji između 300 i 400 kuna.

Osim što ga treba održavati ispravnim i čistim, klimatizacijski uređaj u automobilu treba pravilno koristiti. Prvo i osnovno pravilo je ne dozvoliti preveliku razliku između vanjske temperature i one u automobilu, jer biste prilikom izlaska iz (pre)rashlađenog automobila mogli doživjeti temperaturni šok.

Dvostruka korist

Ako je moguće, parkirani automobil zaštitite od direktnog izlaganja suncu: ili parkiranjem u hladu ili aluminijskom folijom ispod vjetrobrana. Kad upalite motor automobila, a s njim i klima-uređaj, ventiliranje podesite na maksimum, a prozore automobila otvorite. Tako ćete najbrže postići izmjenu zraka u kabini - zagrijani će izaći, hladan će prevladati. Potom, naravno, zatvorite prostore i podesite intenzitet ventiliranja na optimalnu vrijednost. Smjernice zraka u kabini podesite tako da vam hladan zrak ne puše baš u lice. Puno je bolje usmjeriti ga na staklo i noge.

Korist od takvog postupanja - od servisiranja klima-uređaja i njegova pravilnog korištenja - bit će dvostruka: automobil će manje trošiti, a vožnja će u njemu biti ugodnija i zdravija. Konkretno, automobilu s ispravnim klimatizacijskim uređajem potrošnja će biti oko dva posto veća, u odnosu na stanje bez klima-uređaja, ali ako u klima-uređaju nedostaje plina, vozilo može trošiti i deset posto više.

VIDEO Pogledajte video najgore parkiranih auta na hrvatskim cestama:

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar smuljko
smuljko
08:27 06.07.2019.

Ne nasjedajte na gluposti u ovom clanku....ovo mije savjet vec drski bezobrazluk i na granici je prijevare jer vam savjetuje da trosite 400 kn maltene svaka dva mjeseca za klimu....klimu ukljucite samo kada je nuzno znaci rijetko...mjenjajte filter prema potrebi....klima funkcionira i vise od 10 godina uz mjenjanje filtera bez da se ista dira....ne nssjedajte ....nemojte davati novac koji vam je potreban za nuznije stvari

Avatar Niškorist
Niškorist
10:02 06.07.2019.

Samo još fali adresa ?

TR
tratincica68
11:02 06.07.2019.

Popisaj suvozaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije