Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
C.2 Phaeton

Električni auto iz 1898. - prvi model koji je konstruirao Porsche

Porsche P1
Foto: Franziska Kraufmann/DPA/PIXSELL
1/2
30.01.2014.
u 16:23

P1 mogao je postići brzinu od 34 km/h, a s jednim je punjenjem mogao proći 80-ak kilometara

Porsche je danas poznat kao proizvođač luksuznih sportskih automobila, no počeci su bili dosta skromniji.

Prvi model koji je konstruirao osnivač tvrtke Ferdinand Porsche bilo je električno vozilo koje izgleda poput kočije bez konja.

C.2 Phaeton, ili kraće P1, napravljen je 1898. godine, a od 1902. nalazio se u jednoj austrijskoj garaži, odakle je izvađen tek prošle godine, dakle, nakon više od 110 godina. Sada je izložen u Porscheovu muzeju u Stuttgartu, s plastičnim dodacima koji pokazuju kako je izgledao izvorni dizajn.

Ferdinand Porsche, koji je osnovao tvrtku sa svojim imenom 1931. godine, imao je 22 godine kada je konstruirao P1 za automobilsku tvrtku Jacob Lohner. Vlasnik Ludwig Lohner nakon puta u SAD ostao je uvjeren da se vrijeme kočija s konjskom zapregom bliži kraju, pa je mladog Porschea zamolio da konstruira električni pogon.

P1 mogao je postići brzinu od 34 km/h, a s jednim je punjenjem mogao proći 80-ak kilometara. Porsche je s vozilom sudjelovao u utrci u Berlinu u rujnu 1899. godine u sklopu koje u natjecatelji morali prijeći 38 kilometara s četiri putnika, uključujući vozača. P1 je nadmoćno pobijedio - kroz cilj je prošao čak 18 minuta prije idućeg vozila, a pritom je potrošio najmanje energije.

Komentara 1

JO
jozomali
21:46 03.12.2014.

počeci skromniji....alooooooo.....člankopisac je nekako promašio.....pa to je onda bilo ko da danas sastaviš raketu u garaži pokrcaš pola susjedstva i odvedeš ih do mjeseca i natrag u jedno popodne....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije