Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Važnost energetske prometne učinkovitosti

Eko vožnja i dobro održavanje vozila povećevaju sigurnost i štede novac

Eko vožnja
Marko Prpić/PIXSELL
29.11.2016.
u 10:38

Završena tromjesečna akcija Večernjeg lista Vozie eko - sigurno i štedljivo

S krajem studenog završava i edukativni projekt Večernjeg lista nazvan Vozi eko, usmjeren ka podizanju svijesti javnosti o važnosti energetske prometne učinkovitosti i nužnosti povećanja sigurnosti sudionika u prometu. Uz uključivanje brojnih partnera, ali i građana, u protekla se tri mjeseca postiglo zaista mnogo.

Naime, uz tri održana natjecanja iz eko vožnje (Rijeka, Osijek, Zagreb) u sklopu kojega su građani pokazali vlastita znanja i vještine čime su zaslužili i brojne vrijedne nagrade, Večernji je list nizom edukativnih inicijativa sustavno upozoravao na važnost sigurne vožnje prilagođene različitim vremenskim uvjetima. U ovo doba godine najviše se pažnje pridavalo zimskim uvjetima vožnje koji nastupaju čim temperature padnu ispod 7°C. Kolnici su tada češće mokri i skliski, a u najgorim slučajevima i zaleđeni. Stoga, još i kada snijeg zapadne, briga o vašem limenom ljubimcu trebala biti još i veća.

Upozoreno je i kako je prvi korak koji vozači trebaju napraviti prije početka zimskih uvjeta vožnje zamjena ljetnih guma zimskima, jer ako im vlastita odgovornost nije dovoljan razlog tu je 700 kuna kazne koliko ih čeka za vožnju bez zimske opreme. Između ostalog, naglašeno je i da se temperatura između nula i tri stupnja iznad nule smatra najopasnijom. S obzirom na to da na zaleđenim površinama zaustavni put može biti i do deset puta dulji nego na 'normalnoj' suhoj cesti, trebalo bi uz polaganu vožnju između vozila održavati barem tri puta veći razmak nego u 'normalnim' uvjetima vožnje. Što se tiče automobilskih dijelova, naučili smo i da jeftiniji proizvodi sa sivog tržišta ne jamče i kvalitetu te da kada su u pitanju naši i životi ostalih sudionika u prometu ušteda ne bi trebala biti način našeg održavanja automobila.

U konačnici, u sklopu Večernjakova projekta imali smo prilike saznati i da se treningom eko vožnje potrošnja goriva smanjuje za 20 posto. Osim toga, smanjuje se i emisija CO2, te se dodatno pospješuju vozačke sposobnosti i povećava sigurnost na cestama. Stoga bismo svi kao odgovori vozači trebali razmisliti da i sami u svakodnevno ponašanje na cesti uvedemo neke od korisnih navika koje su ovim projektom stavljene u prvi plan.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije