Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SERVISNI SAVJETNIK

Dizelaši su puno osjetljiviji na ulijevanje krivog goriva u spremnik

automehaničar
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
21.09.2015.
u 17:30

Ako ste u automobil s dizelskim motorom utočili benzin, pokrenete li ga velika je vjerojatnost od totalne štete na motoru

I ako su štete koje vozači nepažnjom ili nemarom mogu izazvati na motorima svojih automobila danas prilično ograničene, potencijalno skupe posljedice utakanja krivog goriva svakako su jedna od izglednijih. Ako kojim slučajem pogreškom i odaberete krivi pištolj na pumpi i utočite krivo gorivo, nije kraj svijeta, no imajte na umu da je svaki motor drukčiji te da nema općenitog pravila ili univerzalnog rješenja za ovaj problem.

Mala količina ne šteti

Sve ovisi u kojem ste trenutku shvatili da ste pogriješili, odnosno koliku ste količinu krivog goriva utočili u automobil i jeste li pokrenuli motor. Ako ste, primjerice, u benzinca utočili dizel, no ne više od oko 15 posto ukupne količine ulivenog goriva, velika je vjerojatnost da ćete bez problema upaliti motor i moći nastaviti vožnju bez bojazni od kvara. Dizelsko će gorivo u tom slučaju više podmazati, odnosno zamastiti dijelove ubrizgavanja i svjećice, ali neće ostaviti trajne posljedice, posebice ako je riječ o modernom benzincu s visokotlačnom wpumpom za ubrizgavanje. Ako je udio utočenog dizela veći, postoji velik rizik da će vam motor, ako ga pokušate pokrenuti, prestati raditi. Pritom je prije sljedećeg pokretanja potrebno izvaditi svjećice, odmastiti ih ili, po potrebi, zamijeniti novima, u cijelosti ispumpati sadržaj spremnika goriva, utočiti benzin i tek potom nastaviti s vožnjom.

Spasonosni senzor

Ako ste, s druge strane, u dizelaša utočili benzin, velika je vjerojatnost od totalne štete u slučaju njegova pokretanja i pokušaja vožnje. Srećom, većina modernih dizelaša ima senzor koji motoru neće ni dozvoliti pokretanje, no radije nemojte ni pokušavati, već riješite problem tako da pozovete pomoć na cesti, ispumpate sadržaj spremnika goriva, utočite dizelsko gorivo i tek tada nastavite vožnju. Jedina situacija u kojoj bi pokretanje dizelaša s benzinom u spremniku dolazila u obzir jest ako u ukupnoj količini utočenog goriva nema više od pet do 10 posto benzina. Iznimka su stariji TDI motori s pumpa-brizgaljka tehnologijom ubrizgavanja koji su izrazito osjetljivi i na manje količine benzina u sustavu.

Ako donekle poznajete mehaniku motora, a i po mogućnosti imate broj lokalnog mehaničara, možete uz telefonske savjete sami pokušati riješiti problem utočenog krivog goriva. S druge strane, ako imalo sumnjate u ono što radite, pozovite pomoć na cesti. Kakav god motor pokretao vaš automobil i neovisno o količini utočenog krivog goriva, pravodobnom i pravilnom reakcijom moguće je spriječiti veliku štetu i uštedjeti više desetaka tisuća kuna.

>> Na kontrolu kočnica svakih 10.000 kilometara

>> Benzin i dizel jeftiniji, no autoplin sve skuplji

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije