Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveća kazna

Sedam godina zatvora za direktora Volkswagena u aferi Dieselgate u SAD-u

Oliver Schmidt
Foto: Reuters
07.12.2017.
u 09:33

Oliver Schmidt (48), njemački državljanin, koji je priznao krivnju u zamjenu za smanjenje kazne, mora platiti i novčanu kaznu u iznosu od 400.000 dolara, rekao je glasnogovornik saveznog suda u Detroitu, u saveznoj državi Michiganu.

Direktor njemačke tvornice automobila Volkswagen koji je početkom godine uhićen u Sjedinjenim Državama u okviru afere poznate kao Dieselgate, osuđen je jučer na najveću moguću kaznu od sedam godina zatvora na američkom sudu.

Oliver Schmidt (48), njemački državljanin, koji je priznao krivnju u zamjenu za smanjenje kazne, mora platiti i novčanu kaznu u iznosu od 400.000 dolara, rekao je glasnogovornik saveznog suda u Detroitu, u saveznoj državi Michiganu.

Schmidt je na sudu rekao da je "donosio loše odluke i da mu je žao zbog toga". Sud je ocijenio da je sudjelovao u prijevari s računalnim programima dizelskih automobila kako bi se zaobišle ekološke kontrole, svjesno lažući američkim vlastima kada su se pojavila pitanja u vezi sa stvarnom potrošnjom tih automobila.

Galerija: Ovo je 10 najružnijih automobila svih vremena

 
Oliver Schmidt
1/11

Sedmogodišnja zatvorska kazna obuhvaća pet godina za udruživanje radi počinjenja prijevare i dvije za nepoštovanje zakona o okolišu.

Volkswagen je u SAD-u već morao platiti više od 22 milijarde dolara za popravak i otkup gotovo 600.000 automobila - među kojima ih je najmanje 100.000 bilo opremljeno 2- i 3-litrenim motorom - a njihovim vlasnicima isplatiti odštetu. Računalni programi mogli su skrivati emisije koje su 40 puta premašivale dopuštene razine. U SAD-u je optuženo ukupno sedam direktora i inženjera VW-a.

Pogledajte i video: Top 10 najjeftinijih rabljenih automobila

Komentara 6

Avatar Papatest
Papatest
12:34 07.12.2017.

Kod nas bi bio izabran za menađera godine

RO
rojnik
13:07 08.12.2017.

A vidi mu face,pravi lopov.Do prije par godina nije ovako izgledao u odijelu i kravati.Kako zatvorska slika promijeni imidž.

DU
Deleted user
10:17 07.12.2017.

Bas cudno da je zavrsio u zatvoru, u americi su korporacije svetinja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije