Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi superautomobil

Devet novih retro Jaguara XKSS po cijeni od milijun funta

Jaguar XKSS
Foto: Jaguar
31.03.2016.
u 18:00

Jaguar Clasic izradit će devet “izgubljenih” primjeraka kultnog automobila, čiji su dijelovi prije 59 godina izgorjeli u požaru tvornice

Jaguar je objavio da će proizvesti devet primjeraka automobila XKSS, replika legendarnog modela iz 1967. godine, koji se smatra prvim svjetskim superautomobilom. Kultni Jaguarov sportski model izradit će se prema originalnim nacrtima 59 godina nakon požara koji je zahvatio tvornicu Browns Lane i nepovratno uništio pet djelomično dovršenih automobila i dijelove za devet planiranih vozila. Jaguar ih nakon požara više nije izrađivao, pa je kultnog modela XKSS napravljeno samo 16 primjeraka, koji danas kod kolekcionara uživaju kultni status, a na javnim dražbama postižu milijunske iznose.

Jaguar XKSS je zapravo cestovna izvedenica trkaćeg modela D-Type, koji je tri puta zaredom, 1955., 1956. i 1957. godine pobijedio na utrci 24 sata Le Mansa. Jaguar je tek sitnicama prilagodio trkaći D-Type civilnoj cestovnoj uporabi. Dodani su detalji poput višeg vjetrobranskog stakla prikladnijeg za cestovnu vožnju, brisača, suvozačevih vrata i platnenog krova, ali je u suštini Jaguar XKSS ostao brutalno brz. Razvijao je 250 KS te je - uz masu od oko 950 kg - do stotke stizao za manje od pet sekundi i postizao najveću brzinu do 280 km/h.

Najviše proizvedenih primjeraka završilo je u SAD-u, a cestovnu besmrtnost je Jaguaru XKSS-u osigurao glumac i veliki ljubitelj sportskih automobila Steve McQueen, koji se godinama vozio u tom rijetkom automobilu. Proizvodnja Jaguara XKSS je već drugi takav projekt Jaguar Classic odjela, nakon što su najavili proizvodnju šest originalnih trkaćih modela E-Type iz 1960. godine. Svi automobili se izrađuju ručno, a cijena Jaguara XKSS bit će oko milijun funta.

>> Jaguar u stilu tajnog agenta 007

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije