Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODRŽAVANJE

Pripremite automobil za zimu – evo koliko će vas to stajati!

Vladimir Vuković, servisni savjetnik Neostara
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
15.10.2015.
u 18:23

Otkad smo u EU, po gume se više ne isplati ići u Sloveniju, osim po one većih dimenzija. Gume su najskuplje u zimskoj opremi, jedna stoji bar 300 kuna

Stigla je prava jesen, a zabilježene su i prve temperature ispod ništice, i to ne samo na Zavižanu, nego i u Križevcima, Varaždinu i Ogulinu. Dakle, vrijeme je da pripremite svoj automobil za zimu.

Za usporedbu najčešćih ulaganja u automobil prije zime uzeli smo 10 godina staru benzinsku Opel Corsu i dizelski VW Golf. Ako vam je potreban komplet novih guma, akumulator, antifriz, svjećice i metlice brisača te tekućina za stakla, možete računati na iznos od oko 2500 kuna. Ako želite bolje gume, poput Michelina, treba računati na 3000 kuna.

Ono što se obvezno mora provjeriti upravo su gume. Preporučuj se svakako nabaviti zimske gume koje imaju bolje prianjanje ispod 7 °C, iako se za zimskih uvjeta na cesti po zakonu može voziti s ljetnim gumama ako imaju dubinu profila 4 mm i lance za snijeg u pripremi. Pod zimskim uvjetima podrazumijeva se kolnik prekriven snijegom ili poledicom. A bez obzira na vremenske prilike, zimska je oprema obvezna od 15. studenog do 15. travnja na kontinentalnim autocestama i državnim cestama.

Komplet guma od 1300 kn

Komplet novih guma za najtraženije dimenzije, primjerice, 175/65/R14, kakve se montiraju na Opel Corsu, stoji od 1300 kuna (Kleber) naviše. Dok za kvalitetniju gumu, primjerice, Michelin Alpin 4, koja je jedna od najboljih u ovogodišnjem ADAC-ovu testu, treba izdvojiti 433,61 kunu po komadu.

Treba računati i na montažu te na balansiranje koji stoje oko 50 kuna po kotaču. Popularni tzv. gumi-šoping u Sloveniji se većinom, otkad smo ušli u EU, više ne isplati, osim kad je riječ o gumama većih dimenzija.

– Potrebno je uz dubinu utora provjeriti i starost guma jer one starije od pet godina u načelu gube svojstva, postaju plastične i više ne prianjaju dobro uz cestu. To se jako dobro osjeti već za prvog snijega – rekao nam je servisni savjetnik Neostara Vladimir Vuković.

Važne i metlice brisača

Osim guma potrebno je provjeriti i druge sklopove. – Prije zime obvezno se mora provjeriti rashladna tekućina, odnosno ledište antifriza, stanje akumulatora, svjećice, stanje kočnica. Svakako se preporučuje kontrolni pregled u servisu, pogotovo ako automobil nije nedavno bio na redovnom servisu – kaže Vuković.

A upravo su jutra zbog niskih temperatura za automobil najteža jutra. I prema iskustvima pomoći na cesti Hrvatskog autokluba najčešći uzrok nemogućnosti nepokretanja auta neispravan je akumulator, a osobito se često javlja u prvom naletu niskih temperatura.

Cijene akumulatora kreću se od 300 kuna za kapacitet od 40 Ah do 850 za one kapaciteta 110 Ah. Izmjena antifriza, uz materijal i rad stoji oko 190 kuna za automobile B i C segmenta.

– Zimi je slabija vidljivost pa je vrlo važno imati na automobilu ispravne metlice brisača, a nikako ne zaboravite i tekućinu za pranje stakla zamijeniti onom koja se ne zamrzava do određene temperature – kazao je Vuković.

I svakako ne zaboravite da 25. listopada počinje zimsko računanje vremena, a od tada su obvezna dnevna ili kratka svjetla i danju. Kazna je 300 kuna.

>> HAK: Ovo su najbolje zimske gume

>> Ne ugrožavajte sebe i ostale vozače, stavite zimske gume

Komentara 2

PA
pan-am
18:43 15.10.2015.

Nisam gume promijenio od raspada juge,vozim na felgama nemam love .Nek oni sam nabijaju cijene,a tankam po noći kad ovi na benzinskama spavaju .

Avatar Highkm
Highkm
18:35 15.10.2015.

Da zimske gume postaju plasticne poslje 5g nije istina za sve proizvadjace. Sa Nokian Hakapelita II, ulazim u devetu zimsku sezonu. One su absolutno jos dobre.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije