Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi u hrvatskoj

Kakvo je to ubrzanje! Tesla je iznad klasične konkurencije. Vrhunac

tesla
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/5
30.06.2014.
u 16:35

Poznati poduzetnik Saša Cvetojević prvi kupac mitskog elektroauta

– Nema mjesta strahu da ćete negdje na cesti ostati bez struje. Jedino što punjači na našim cestama nisu tako česti, dok benzinskih crpki imate na svakom koraku – kaže naš vodeći ulagač u tehnologiju Saša Cvetojević, koji je i prvi vlasnik sada već mitskog američkog električnog automobila Tesla u Hrvatskoj.

– Nisam želio biti poput drugih ljudi koji kupuju auto više klase pa otići u salon i kupiti BMW, audi ili mercedes samo zato što to svi rade i jer su to dokazano dobri auti. Stalno slušam kako se električne automobile ne može voziti, kako je to promašeno. Baš zato i javno želim reći svima da to s istinom nema puno veze. Tesla, a ja imam model S85, iznad je većine klasičnih automobila po mnogo čemu – isticao je Cvetojević dok nam je pokazivao kakav je osjećaj ubrzavanja u takvom autu.

Nema zastajkivanja

– Kao što vidite, nevjerojatan je to osjećaj. Tu nema zastajkivanja kao kod automobila koje pogone motori s unutarnjim izgaranjem. Što se potrošnje energije tiče, ponajviše to ovisi o vožnji. Mogu prijeći 450 kilometara ako vozim opreznije, a ako idem autocestom, to je 300-350 kilometara. Ako punim na standardnom punjaču, za sat vremena imam dovoljno da prijeđem 120 kilometara, a na superchargeru do kraja napunim bateriju za 20-ak minuta, a to je sasvim usporedivo s “tankanjem” goriva. Kod kuće ga priključim na običnu trofaznu utičnicu, programiram početak punjenja na oko 23 sata i pun je do pet ujutro. Potrošnja u novcu ekvivalent je jedne litre benzina na 100 kilometara – objašnjava Cvetojević.

Samo malo sigurnosti

– Ono što mi malo nedostaje u odnosu na volvo koji sam dosad vozio jesu sustavi aktivne sigurnosti poput automatskog detektiranja prepreke i kočenja, sustava protiv nalijetanja na vozilo ili pješake. Sve ostalo je tehnološki vrhunac. Računalo daje apsolutno sve parametre i nema šanse da nešto krivo procijenite ili ne budete o nečemu informirani. Imate i dodatnu vrijednost, mobilnu aplikaciju kojom možete iz daljine uključivati pojedine uređaje. Mreža 3G stalno je aktivna pa se preko nje softver stalno updatea. A softver je zapravo ključan za ovaj automobil – zaključuje Saša.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

>> E-bubom prešao 800 km brže od novih auta

Komentara 16

Avatar Perica1
Perica1
17:08 30.06.2014.

El.auti su svakako budučnost i vjerujem da bi velika večina odmah prešla na njih samo kad bi si ih mogla priuštiti.

Avatar Jalnuški
Jalnuški
18:34 30.06.2014.

A Rimac??

TT
tik tak
17:24 30.06.2014.

A tko drugi nego Cvetojević! Naravno nema druge nego trofazna...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije