Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprezno

Čuvajte se krivotvorina: lažne kočnice auto zaustavljaju dva puta sporije

Foto: Thinkstock
1/2
22.10.2017.
u 12:24

Krivotvoreni se dijelovi razlikuju od zamjenskih po tome što nemaju odobrenje za proizvodnju, a rade se mimo sigurnosnih standarda

Što je zajedničko dizajnerskim torbicama, cipelama i satovima s jedne strane te branicima i kočionim oblogama za automobile s druge strane? Obje skupine proizvoda zanimljive su krivotvoriteljima, pa se u lov na lažne branike - kao što već sustavno traga za krivotvorenim odjevnim predmetima - bacila hrvatska Carinska uprava. No, dok je kod odjevnih predmeta glavni problem u šteti koju krivotvoritelji nanose državnom proračunu, u narušavanju intelektualnog prava vlasništva i u činjenici da će krivotvorina trajati kraće od originala, kod krivotvorenih auto dijelova svemu ovome valja dodati i sigurnosni aspekt.

- S obzirom da je krivotvoreni poklopac motora sedam kilograma teži od originalnog, rezultat kod sudara automobila može biti tragičan. Također, plastika maske na vozilu, primjerice, od drukčijeg je materijala od originalne, što također ima posljedice kod sudara. Značajnu smo razliku vidjeli i kod kočionih pločica i diskova. Vrijeme kočenja je 0,9 sekundi na 40 km/h kod originalnog dijela, a 2,2 sekunde kod neoriginalnog, što također može biti kobno za vozača i pješaka - pojasnili su nam iz Renault Grupe.

- Naravno da su neki krivotvoreni zamjenski dijelovi opasniji - oni koji direktno utječu na sigurnost putnika u prometu kao npr. limarski dijelovi, dijelovi kočionog sustava, upravljački skop u vozilu. U pravilu je riječ o dijelovima koji kvalitetom ne udovoljavaju standardima, koji ne pružaju sigurnost. Iskustvo nas uči kako ugradnja krivotvorenih zamjenskih dijelova nerijetko završava katastrofalno, i financijski i sigurnosno - potvrdio je i Hrvoje Crnković iz tvrtke Porsche Croatia, ovlaštenog zastupnika za Audi, Seat, Škodu i Volkswagen.

Kupac krivotvorenog dijela ne treba ni čekati sudar da bi naišao na problem. Može ga dočekati već pri montiranju ‘lažnjaka’. Krivotvoreni limarski dio, naime, nema pravilan oblik, uvijek je 2-3 cm veći ili kraći, pa ga je nemoguće idealno ugraditi bez prepravljanja. Nadalje, ugradnja takvog dijela povlači i mogućnost gubitka jamstva i pojavu korozije.

Krivotvore i certifikate

Iako krivotvoreni dijelovi - koji iz Kine ili s Tajvana putem interneta stižu u pojedine trgovine rezervnim dijelovima - obično imaju obmanjujući certifikat kojim se želi pokazati kako su vjerni originalu, kupac često može prepoznati da dio koji kupuje nije pravi. Jako niska cijena, u odnosu na originalni ili zamjenski dio, prvi je znak za uzbunu. Izostanak kataloških brojeva proizvođača drugi je znak. Pritom valja razlikovati zamjenski dio - kao legalan i zadovoljavajuće kvalitete - od krivotvorine koja se proizvodi mimo sigurnosnih standarda. Provjera certifikata prodavatelja logičan je korak. Krivotvoreni dio često se može prepoznati po kvaliteti, navode iz Renault Grupe:

– U Parizu su provedena brojna istraživanja koja su ustanovila neke konkretne odmah vidljive razlike. Primjerice, na krivotvorenom poklopcu motora nije bilo pregrada, vidjela se korozija, masa je bila 7 kg veća od mase originala te nije prošao test sigurnosti Euro NCAP. Svi originalni dijelovi Renault imaju specijalne naljepnice, kutije i kataloške brojeve po kojima se u sustavu vidi kojim su vozilima namijenjena, a na krivotvorinama obično piše “poklopac motora Clio IV”.

Najčešće limarski dijelovi

Najčešće se krivotvore limarski dijelovi, vjetrobranska stakla, svjetla, te dijelovi kočionog i ispušnog sustava. Upravo smo uništenju 100-tinjak takvih dijelova prisustvovali u pogonima zagrebačkog CIOS-a. Krivotvorine su zgnječene velikom hvataljkom te su na gomili ostale čekati usitnjavanje i reciklažu.

– Namjeravamo poduzeti sve mjere i postupke koji su nam na raspolaganju kako bismo stali na kraj uvozu krivotvorenih auto dijelova u Republiku Hrvatsku te zaštitili kako krajnje kupce, tako i svoje intelektualno vlasništvo. Prvenstveno zato što krivotvoreni auto dijelovi ne odgovaraju kvalitetom originalnim dijelovima, što može imati velike sigurnosne rizike za krajnjeg potrošača. Ne treba zanemariti ni negativan utjecaj koji krivotvorena roba općenito ima za hrvatsko gospodarstvo - naglašava zastupnik francuskog proizvođača, koji je angažirao detektivsku agenciju da nađe tvrtke koje prodaju krivotvorene dijelove. Takvim tvrtkama šalju pismo upozorenja, a ako se koja od njih nastavi baviti prodajom krivotvorene robe, podižu tužbu, a Carina plijeni sporne dijelove.

– Isključivo kupnjom originalnih dijelova u ovlaštenom servisu kupac može biti siguran da ne kupuje krivotvoreni dio - kaže H. Crnković, pojašnjavajući da vlasnici starijih vozila u ovlaštenim servisima - a kroz posebne servisne programe - aute mogu održavati i povoljnije nego u neovlaštenim servisima.

Komentara 24

MA
MatijaGubecGS
12:33 22.10.2017.

Ne petajlu. To je plaćeni oglas. Netko je dozvolio prodaju i stavljanje na tržište. Dakle, zadovoljavava zakonske norme.

JU
jurajuric117
13:29 22.10.2017.

gluposti. djelove kupujem prek certificirane online trgovine iz Njemačke u pola cijene nego su tu u lijepoj našoj( poštarina u ovih pola cijene). dok su me hteli tu svi trgovci i servisi oderati za LUK original zamašnjak+kuplung set 7500-9000kn lepo je došel z Njemačke za 515 eurića isti original set takav. deru nas ti ovlašteni s djelovima da se smrzneš. zimerman kočnice 4 diska + obloge 150 eurića s poštarinom. kod nas samo obloge tolko, a de još diskovi na to. da ne pričam da sam sa setom za kuplung šarafe dobil u kutiji unutar cijene, a tu mi je maher još rekel +6 šarafa po 30kn komad. ma lopovi kakvih nema. isto kak i ulje napalčuju po 80kn litru, a ima u Kiporu isto ulje po 39kn. i nije lažnjak, nego deru takve marže da ti muka dojde.

DU
Deleted user
13:00 22.10.2017.

Žena jedino na automobilima može komentirat zadnje sjedalo.... sve ostalo je lupetanje prazne slame!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije