Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rimac automobili

Concept One na Formuli E!

Rimac
Foto: Rimac
1/2
06.07.2014.
u 11:03

Električni automobil samoborskog poduzetnika i inovatora Mate Rimca službeno je vozilo Formule E

Rimac Automobili objavili su kako će jedan svoj ekskluzivni sportski automobil Concept One ustupiti sasvim novom FIA Formula E prvenstvu, dakle natjecanju bolida koji idu isključivo na struju. Zanimljivo je kako ti bolidi ubrzavaju do 100 km/h za isto toliko vremena koliko je to potrebno Conceptu One, dakle tri sekunde.

Ustupljenim Conceptom One koristit će se direktor utrka za vrijeme svakog natjecanja, njih deset koja će se održavati na lokacijama poput Pekinga ili Monte Carla. Sve bolide pogoni motor koji je izradio McLaren, a ta je famozna tvrtka odgovorna i za prijenos te elektroniku kojom će se bolidi koristiti. Rimac Automobil je, kako kažu u tvrtki, s Formulom E povezao njihov prvi investitor Frank Kanayet koji je i jedan od dioničara Formule E. To nam je otvorilo vrata za pregovore o mogućoj suradnji.

Budući da je misija Formule E da pomiče granice tehnologije električnih vozila i da promijeni svijest ljudi o električnim automobilima, baš kao što je to cilj i Rimac Automobilima, logičan korak je bio da se uspostavi suradnja, kažu u Rimac Automobilima. Na pitanje namjeravaju li se sami uključiti u natjecanje, odgovor je bio kako nisu u mogućnosti detaljnije komentirati planove, ali vjeruju da je ovo početak dugoročne suradnje iz koje će se izroditi puno zanimljivih novosti.

– Formula E posjeduje mnoge prednosti nad klasičnim serijama utrkivanja. Primjerice, zbog nepostojećih emisija i relativno tihog pogona utrke se održavaju u samom centru velikih gradova poput Londona i Pekinga, a ne na udaljenim trkaćim stazama. Utrkivanje je uvijek služilo za razvoj novih tehnologija koje se poslije primjenjuju u cestovnim automobilima. Upravo u tome vidimo veliki potencijal ove serije, kažu u svetonedeljskoj tvrtki.

>>Direktor utrka Formule E vozit će Rimčev Concept_One

>>Hongkonški biznismen vjerojatno će kupiti Concept_One, ali još nije platio depozit

Komentara 1

DO
dostatoga
18:45 07.07.2014.

nista neostvarivo…. s obzirom da zadnjih par godina dizel auti dominiraju la-manche-om, pitanje je kada ce svjetska elita pridodati extra vaznost utrkama s minimalnim karbonskim otiskom… ekipa gleda unaprijed i to je to…. (ugljicnim, da ne ispadnem crven)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije