Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EURONCAP

Čak četiri auta ocijenjena sa samo tri zvjezdice

EuroNCAP
Foto: EuroNCAP
1/4
01.07.2014.
u 17:37

Podbacili su MG3, Renault Megane, Peugeot 301 i Citroën C-Elysee ocijenjeni trojkom

Europski program ocjenjivanja sigurnosti novih automobila (EuroNCAP) postrožio je uvjete za dobivanje najboljih ocjena, ali ni neki se proizvođači nisu potrudili ostati ukorak s većim sugurnosnim zahtjevima. Stoga na najnovijim testiranjima na kojima je sudjelovalo šest automobila nisu svi dobili najboljih pet zvjezdica. Dapače, redizajnirani Renault Megane, koji je još 2002. godine bio prvi kompakt s maksimalnih pet zvjezdica, sada ima tek tri EuroNCAP zvjezdice.

Po tri zvjezdice dobili su i PSA blizanci Citroen C-Elysee i Peugeot 301 te kineski automobil B segmenta s britanskom značkom MG3. S četiri zvjezdice ocijenjen je mali van Ford Tourneo Courier, a maksimalnih pet zvjezdica dobio je samo VW Golf Sportsvan, jednovolumenska verzija Golfa.

Testira se sigurnost odraslih putnika, djece i pješaka, te se vrednuju sigurnosni sustavi ugrađeni u automobil. Posljednja kategorija sada je zahtjevnija, pa se osim ESP sustava i upozorenja o nevezanju pojasa gleda ima li automobil sustav kočenja u nuždi ako se u gradskoj vožnji pojavi potreba za tim te sustav upozorenja za prelazak u drugu traku ako vozač nije dao pokazivač smjera.

Upravo su ti kriteriji uzrok slabijih ocjena kod većine automobila. Primjerice, Peugeot i Citroen su u kategoriji sigurnosnih sustava dobili samo 33% mogućih bodova, MG3 38%, Renault Megane 48%, Ford 56%, a Golf Sportsvan 73 posto. Najbolje rezultate u kategoriji zaštite pješaka ima Ford Tourneo Courier sa 74 posto mogućih bodova, dok su u naletu na pješake najopasniji od šest testiranih automobila Peugeot 301 i Citroen C-Elysee sa 54 posto bodova dobivenih u ovoj kategoriji.

>> Mercedesu C-klase pet zvjezdica, Hyundaiju i10 četiri

>> Kineski Qoros briljirao na sudarnim testovima EuroNCAP-a

Vodite li računa o sudarnim testovima kada kupujete automobil?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije