Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
superautomobili

Brujanje motora ide u povijest – McLaren prelazi na struju

Glynn displays his most recently acquired McLaren at his home in Headley Down
Foto: NICK CAREY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
22.02.2021.
u 16:07

Važnu ulogu u cijeloj priči ima tvrtka Rimac Automobili, koja bi u budućnosti trebala biti dobavljač komponenti te razvijati i proizvoditi sustav za druge proizvođače

Da je prelazak na električni pogon kod automobila neminovan, ne treba ponavljati. No, ipak je još vijest kako ćemo uskoro gledati sve više strujom pogonjenih superautomobila. Tako su dvije kultne tvrtke koje su se tijekom povijesti istaknule automobilima nevjerojatnih performansi ili pak kombinacijom luksuza i brzine, najavile globalne agencije kako uskoro prelaze na električni pogon.

Jaguar do 2025. na struju

Nažalost mnogih, jer ćemo u zvuku moćnih motora s unutrašnjim izgaranjem kakvog McLarena ili Jaguara moći uživati samo u posebnim prilikama ili pak na YouTubeu. Imamo sreću da je prilično teško zamisliti tržište električnih superautomobila bez naših Rimac Automobila koji su, treba reći, ipak otišli najdalje u ovom sasvim novom segmentu sa svoja dva brzanca Conceptom One i C_TWO uz koje se, zbog njihove snage i performansi, često koristi pridjev ‘hiperautomobili’. Tako je i Reuters u tekstu o prelasku McLarena na električni pogon uključio i izjave Mate Rimca.

Njegova tvrtka planira izrađivati četiri automobila mjesečno, a rasprodana je prva godina proizvodnje, rekao je navodeći kako je tržište za ovakve automobile ograničeno te će vjerojatno udariti plafon od stotinu vozila godišnje. Ono gdje vidi veću priliku za rast jest funkcioniranje njegove kompanije kao dobavljača komponenti, odnosno licenciranju, razvoju i proizvodnji sustava i komponenti za druge proizvođače kao što već i radi za Aston Martin i nekoliko drugih. Ovdje bismo svakako dodali i sam Jaguar, gdje su Rimac Automobili čak potpisali i preradu lijepog Jaguara E-Type pretvorenog u električni automobil, a u kojem su se s vjenčanja odvezli princ Harry i Meghan Markle.

– Želimo pokazati što je moguće s našim automobilima, a onda pomoći drugim proizvođačima napraviti uzbudljive električne automobile i postići da prelazak na struju bude brži – rekao je Mate Rimac za globalnu news agenciju. Ono što se novinar Reutersa pita logično je, a to je može li McLaren, koji je reputaciju izgradio na moćnim konvencionalnim superautomobilima, bolidima formule 1 i drugih natjecanja, sada sebe postaviti kao relevantnog proizvođača električnih superautomobila. Rimac Automobili, kao što smo zaključili, taj problem nemaju jer su se od početka postavili kao pokazni primjer onoga što strujom pogonjeni automobili mogu te su danas prihvaćeni kao jedna od najvažnijih tvrtki u ovom segmentu.

Jaguar je odlučio kako zapravo i nema drugog izbora, kako donosi agencija AP. Svi njihovi automobili do 2025. godine bit će u cijelosti električni objavila je ta kompanija u ponedjeljak. Iako je indijski vlasnik Tata Motors stabilizirao kompaniju te se ne može osporiti kako se do danas znatno poboljšao imidž tvrtke koja je godinama loše ocjenjivana po pitanjima kvalitete, svejedno rezultati nisu najbolji pa je nužan zaokret.

Land Rover radi prve ‘strujiće’

I bit će to alternativni pogon, dakle onaj na struju. Nagađanja su o tome različita, jedna je od njih premještanje proizvodnje iz Castle Bromwicha u Solihull, pri čemu bi stara tvornica u Castle Bromwichu postala pogonom za proizvodnju baterija. Stanovita je novost kako će i sestrinski Land Rover do 2024. godine napraviti svoj prvi u cijelosti električni model pri čemu je također cilj potpuna eliminacija konvencionalnih motora iz svoje ponude. Njima je to bitno lakše nego McLarenu koji bi, kako se navodi u Reutersovoj analizi, već sutra mogao napraviti električni automobil, ali koji ne bi imao niti približne performanse sadašnjim njihovim modelima. Eliminacija problema mase električnog vozila očekuje se riješiti u novoj McLarenovoj tvornici u Rotherhamu vrijednoj 50 milijuna funti

Video: Mate Rimac o električnom biciklu

Komentara 1

NE
Ne0
21:19 22.02.2021.

Neide brujanje motora u povijest, vec mclaren..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije