Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko za koga

Vrhunski zvuk odjekuje i iz skromnijih vozila

Jedinstvena edicija Bube s Fenderovim audiosustavom
Foto: Promo
18.08.2017.
u 11:25

Vremena u kojima smo prvo kupovali aute, a zatim tražili radio CD player i zvučnike za većinu su vozača prošlost

Premda će mnogi pravi audiofili i dalje radije odabrati mogućnost da si sami osmisle i slože hi-fi sustav i za svoj dom i za svoj automobil, mogućnosti koje nudi sve veći broj proizvođača danas su tolike da je vrhunski zvuk bez puno muke doista dostupan svakome tko ga želi imati. I, dakako, tko ga može platiti.

Suradnja renomiranih automobilskih i audiokompanija započela je, kako to često navode povijesni izvori, početkom osamdesetih, kada je Bose za General Motors, ili točnije za Cadillacove modele Seville i Eldorado te Buick Rivieru i Oldsmobile Toronado, pripremio posebno prilagođene P zvučne sisteme. U međuvremenu se u igru uključila i konkurencija, pa danas ne iznenađuje što se osim u luksuznim premium i supersportskim automobilima dobar zvuk može dobiti i u automobilima srednjih, pa i nižih klasa. Također, nekad ekskluzivna partnerstva između marki s vremenom su postala ekskluzivna samo za točno određene modele automobila i određene audiosustave, pa nije rijetkost da se unutar jedne automobilske marke nudi i po nekoliko različitih redovnih i opcijskih audiosustava različitih dobavljača.

Osim spomenutog Bosea, koji je do danas surađivao s čitavim nizom proizvođača, od Alfe, Acure, Ferrarija, Infinitija, Mazde i Mercedesa, do Porschea, Renaulta, Rolls Roycea i Volkswagena, u igri je danas toliko različitih specijalista za zvuk da ih je gotovo nemoguće sve pobrojiti. Jedan od zaštitnih znakova Lexusa i dalje je Mark Levinson, svi i dalje dobro pamtimo Bang & Olufsenove spektakularne twittere za Audi, Maserati, Volvo i McLaren mnogi najčešće povezuju s Bowers & Wilkinsom, a BMW s Harman Kardonom...

U pamćenju, nadalje, ostaju i mnoge vrlo konkretne suradnje koje su urodile posebnim edicijama pojedinog automobila koje ciljaju upravo na audiofile i one koji se takvima doživljavaju. Volkswagen je, primjerice, izbacio edicije Upa! i Pola u izdanju Beats, a istu tu tvrtku iza koje stoji legendarni američki reper i producent Dr. Dre za iste je svrhe svojevremeno angažirao i Fiat, koji je tržištu ponudio posebno ozvučene verzije modela 500. Ne manje zapaženo, dobro se sjećamo, prošla je i jedinstvena edicija još uvijek aktualne Bube s audiosustavom koji potpisuje kultni američki proizvođač gitara Fender...

Je li sve to skupa otišlo predaleko ili ne i gdje je granica između stvarno kvalitetnog sustava i rasprodaje imena, kako neki tvrde, teško je reći, no činjenica je da je ponuda danas veća nego ikad. Jer, tu su još, ili su barem bili, i Infinity, Clarion, JBL, Meridian, Sony, Rockford Fosgate, Pioneer, McIntosh i brojni drugi. Oni koje smo odlučili izdvojiti većini su vjerojatno slabije poznati ili nepoznati, no riječ je o nekima od najsofisticiranijih i najskupljih sustava svoje vrste na tržištu, što je vidljivo i po imenima uz koja se vežu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije