Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protiv dječjeg rada

BMW planira kupovati kobalt za baterije izravno od australskih i marokanskih rudnika

BMW - sjedište
Foto: DPA/PIXSELL
24.04.2019.
u 13:22

Kompanija će novu metodu izravne nabave kobalta početi primjenjivati od iduće godine, za potrebe proizvodnje nove generacije električnih vozila.

Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW kupovat će kobalt, ključnu sirovinu za baterije za električne automobile, izravno od rudnika u Australiji i Maroku kako bi bio siguran da se u proizvodnji tog metala nije koristio dječji rad, kazao je član uprave.

Kompanija će novu metodu izravne nabave kobalta početi primjenjivati od iduće godine, za potrebe proizvodnje nove generacije električnih vozila, kazao je u utorak na brifingu novinarima u Parizu član uprave zadužen za nabavu Andreas Wendt.

Njegov istup nadovezao se na najavu Londonske burze metala (LME) da bi od 2022. godine mogla zabraniti odnosno isključiti iz trgovanja brendove metala u čijoj se proizvodnji ne poštuje načelo odgovornosti.

Cilj je te inicijative suzbijanje korupcije i upotrebe dječjeg rada u proizvodnji metala.

Glasnogovornik švicarske kompanije za proizvodnju i trgovanje sirovinama Glencore kazao je za Reuters da će opskrbljivati BMW kobaltom iz australskog rudnika Murrin Murrin, koji je prošle godine proizveo 2.900 tona tog metala.

Najveće rezerve kobalta nalaze se u Demokratskoj Republici Kongo gdje se često vade u malim rudnicima, uz minimalnu mehanizaciju i labavi nadzor lanca nabave.

Iz BMW-a su prošle godine izvijestili da su u toj afričkoj zemlji pokrenuli pilot-projekt kako bi ispitali mogućnosti poboljšanja uvjeta rada u rudnicima kobalta.

Video - Goran Pejić: Hrvatski vozni park konačno 'pomlađen', a zbog loših pneumatika maknuli smo 65.000 auta

Ključne riječi

Komentara 1

SE
serđo12
13:49 24.04.2019.

Ko im je kriv kad nemaju rome koji ga vrijedno skupljaju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije